Nästan 1 200 barn och ungdomar rymde från sina placeringar under 2023, enligt polisens senaste rapport om Sis- och HVB-hem. Men det är ovanligt att de håller sig borta under längre tid. Enligt rapporten varar en rymning från Sis-hem i snitt 17 dagar och från HVB-hem i snitt sju dagar.
”Leos” fall sticker ut, han har gömt sig i över ett halvår. Han avvek från sitt HVB-hem i juli i fjol, och höll sig gömd till december då polisen hittade honom i en trappuppgång i Bohuslän. Han kördes till ett HVB-hem men stannade inte många timmar innan han avvek igen.
Inte straffbart
Att rymma från en LVU-placering får inga rättsliga konsekvenser, då det i Sverige inte är straffbart att avvika från sin verkställighet.
”Leo” har enligt socialtjänsten försatt sig i livsfarliga situationer i samband med att han druckit alkohol. Därför tvångsomhändertogs han första gången som tolvåring.
Vill ha frivillig vård
I december prövades hans fall på nytt. Socialtjänsten föreslog att upphäva beslutet om LVU, med motiveringen att han uttryckt stor rädsla och misstro mot myndigheten och därför inte bedöms kunna nås i behandlande eller skyddande syfte med tvångsvård. Det bästa vore att han fick hjälp med måendet på frivillig väg, skriver man. Det är också ”Leos” önskan.
Men förvaltningsrätten och socialnämnden står fast vid tvångsvård, och menar att frivillig vård inte fungerar i hans fall.
Borde du inte följa domstolens beslut?
– Jo, det hade jag gjort om det faktiskt hade hjälpt mig, säger ”Leo”.
Socialnämndens ordförande Daniel Jensen (KD) avböjer att kommentera enskilda fall men säger att de vanligtvis fattar beslut i enlighet med socialtjänstens bedömning, vilket man alltså inte gjort i det här fallet.
Vad kan få er att göra andra bedömningar?
– Det kan handla om att ny information har tillkommit, säger han.
Ansvariga välkomnar reform
Men ”Leo” är fortfarande på rymmen, och enligt Jensen (KD) kan kommunen inte göra mer för att nå barn och unga som avvikit.
– Vi har polishandräckningen som enda redskap egentligen, säger han.
Han säger att han har förståelse för att barn och ungdomar inte ser sluten tvångsvård som optimal, och välkomnar den pågående statliga utredningen som syftar till att reformera ungdomsvården, som ska vara klar i april 2025.
– Vi ser fram emot att det blir en annan lösning på det.
”Leo” heter egentligen något annat.
rymningar från tvångsplaceringar
- 1 182 barn och unga rymde eller avvek från tvångsplaceringar under 2023, det år som polisens senaste sammanställning gäller.
- 2 865 efterlysningar gjordes gällande barn och unga mellan 11–21 år under 2023. Att siffran är högre än antalet individer som rymt beror på att samma barn eller ungdom i vissa fall rymt flera gånger. Av rymningarna hade 1 803 rymningar/avvikelser skett från ett HVB-hem, 304 från SiS-hem och 758 från andra vårdformer.
- Enligt Statens institutionsstyrelse minskade antalet rymningar när det gäller Sis-hem under 2023, jämfört med 2022 – då registrerades 420 rymningar. (2021: 359, 2020: 436, 2019: 492). Det saknas en sammanställning över samtliga vårdformer förutom gällande 2023.
Källa: ”SIS och HVB-hem – Studie avseende kopplingar till den grovt organiserade brottsligheten”, utgiven av polismyndigheten 2024, samt Statens institutionsstyrelse
Detta är LVU, HVB och Sis
- LVU: En förkortning för ”lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga”. Lagen ger socialtjänsten rätt att skydda barn och unga under 21 år. LVU-beslut om omhändertagande måste baseras på en påtaglig risk att barnets hälsa eller utveckling skadas, tex på grund av missförhållanden i hemmet eller barnets eget beteende. Det kan bland annat handla om att barnet utsätter sig själv för fara, använder droger eller begår brott.
- HVB-hem: Förkortning för ”Hem för vård eller boende”, det är ett hem som drivs av socialtjänsten eller privat aktör som erbjuder vård eller behandling och boende.
- Sis-hem: Särskilda ungdomshem som, Statens institutionsstyrelse, Sis, ansvarar för. En skillnad mot HVB-hemmen är att personalen på Sis-hem under vissa förutsättningar har rätt att använda tvångsåtgärder.
Källa: Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och regioner