I hela landet får 36 vargar skjutas. I Västra Götaland handlar det om sex stycken i reviret Ripelången, ett vargtätt område som sträcker sig över och in i Herrljunga, Falköping, Vara och Ulricehamns kommuner.
– Det är mycket positivt att det äntligen blir licensjakt. Vi har haft väldigt mycket tamdjursattacker här, säger Sofia Karlsson, regionordförande för LRF Västra Götaland.
Starka känslor
Men vargjakt väcker starka känslor. Därför väljer de två jägarna som SVT möter att inte framträda med namn eller bild.
– Det är en säkerhetsgrej. Vi har ett hot mot oss. Det har vi haft i många år, säger en av jägarna.
Hårt kontrollerad jakt
Som deltagare i vargjakten i länet har de förbundit sig att minst en gång i timmen ta reda på hur många av vargarna som är skjutna – annars riskerar de att dömas för jaktbrott.
Licensjakt på ett djur får enbart bedrivas om miniminivån för djuret är uppfyllt. I Sverige är nivån på varg 300 individer.
Skarp kritik
Naturskyddsföreningen har kritiserat beslutet om licensjakt på varg.
– Vi har en skyldighet att skydda vargen, precis som Indien ska skydda tigern och Kenya lejonen. Vargen är starkt hotad och den här licensjakten har man bestämt att skjuta 8 procent av stammen, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Diskussionerna inför årets beslut om licensjakt 2024 har varit omfattande.
– Det var ingen lätt fråga för det finns så många bottnar. Det är är ett djur som omfattas av habitatdirektiv till exempel. En licensjakt är enda sättet att lätta på trycket i ett område där det är tätt med revir och tätt med tamdjursbesättningar och där vi sett angrepp, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.
Länsstyrelsens beslut om licensjakt har överklagats av flera organisationer bland annat Svenska rovdjursföreningen. Förvaltningsrätten avslog dessa.
LICENSJAKT
Licensjakt är jakt som inte inriktas på vargar som orsakat skada, utan syftar till att hålla tillbaka antalet vargar. Senast det skedde i Västra Götaland var 2011.
Det kan jämföras med skyddsjakt som bedrivs för att skydda djurägare från skador. Licensjakten är begränsad och får bara bedrivas under vissa perioder som länsstyrelsen bestämt och under förutsättning att miniminivån för djuret är uppfyllt.
I Sverige är nivån 300 vargar. Risken för att stammen ska understiga 300 individer bedöms som 14 procent.