När Linnéa Erebrandt var liten var hon ofta trött och klagade på huvudvärk. Mamma Sara Erebrandt berättar att familjen i början inte fick något gehör för detta när de sökte vård.
Orkade inte leka
När Linnéa till slut klagade på huvudvärk varje dag, inte orkade leka och skolan tyckte att hon var tröttare än andra barn, åkte hennes pappa med henne till akuten. Magnetkameraundersökningen visade att Linnéa hade en hjärntumör stor som en tennisboll och det blev akut operation.
– Hon hade inte överlevt om inte vi hade åkt in den där dagen, säger Sara Erebrandt.
Efter operationen fick Linnéa på nytt lära sig att sitta och gå. När hon började skolan igen gick hon 15 minuter åt gången. Sedan har Linnéa gjort stora framsteg. I dag går hon på prov hela dagar i skolan alla dagar förutom onsdagar.
Halkar efter i skolan
Men hjärntröttheten gör att hon inte orkar lika mycket som andra barn i skolan. Och att hon halkat efter i till exempel engelska.
Nyligen presenterades resultat från en studie från Stockholms universitet. Studien visade att barn som har behandlats för hjärntumörer får svårare att klara skolan. Nästan en fjärdedel saknar behörighet till gymnasiet.
– Jag tänker att man måste sätta in stöd tidigt och inte vänta och se hur det går, säger Linnéas mamma Sara Erebrandt.
Se mer om Linnéas liv efter tumören i klippet ovan.
Hjärntrötthet
Barn som har behandlats för cancer kan drabbas av hjärntrötthet. Det innebär att man får bristande ork att göra mentalt krävande uppgifter. Det blir ansträngande att till exempel klara av studier.
De som drabbats av hjärntrötthet kan få problem med minnet och svårt att kontrollera känslor och humör.
Källa: NE och Barncancerfonden