Canceröverlevare får sämre betyg

Uppdaterad
Publicerad

Barn som har behandlats för hjärntumörer får svårare att klara skolan. Nästan en fjärdedel saknar behörighet till gymnasiet. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

– Det är bedrövligt, säger Thorbjörn Larsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.

Barn som behandlats för hjärntumörer drabbas ofta av hjärntrötthet, inlärningsproblem och nedsatt koncentrationsförmåga på grund av sjukdomen och den efterföljande behandlingen.

– Många barn blir långsammare. De behöver mer tid på sig på lektionerna och om de inte får den hjälp som de behöver kan det gå sämre i skolan, säger Malin Lönnerblad, doktorand i specialpedagogik och en av dem som står bakom studien.

En fjärdedel utan gymnasiebehörighet

Studien, som publiceras senare i höst, visar att de som behandlats för hjärntumörer som barn får sämre betyg och bara 77 procent blir behöriga till gymnasiet. Av de som inte varit sjuka är det 90 procent som får gymnasiebehörighet.

– Det är naturligtvis en katastrof, säger Thorbjörn Larsson på Barncancerfonden. Nästan en fjärdedel saknar gymnasiebehörighet och hamnar i bakvattnet redan från början.

”Ingenting som går över”

Varje år drabbas ungefär 300 barn av cancer och av dem är det en tredjedel som drabbas av hjärntumörer. Tack vare framsteg i forskningen överlever en stor del av de här barnen, upp till 80 procent blir friskförklarade.  Att så många inte får den hjälp de behöver i skolan tror Malin Lönnerblad beror på att det finns en stor okunskap om att den här gruppen finns och vilken typ av hjälp de behöver.

– Det är en grupp som inte syns och hörs så mycket. Om det är längesen barnet genomgick en behandling så tänker man kanske att det här är något som går över. Men det är ingenting som går över. Det ska vara en varningsklocka om skolan hör att ett barn behandlats för hjärntumörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.