– Jag vill ha ett jobb som är varierande och utmanande och där jag gör nytta. Jag har alltid tränat mycket och jag gillar den fysiska delen av brandmansjobbet, säger Lisa Dahlqvist, som sökt en av tjänsterna.
Trettio nya brandmän ska rekryteras till Räddningstjänsten Storgöteborg. Av sjuttio sökande som gått vidare i rekryteringen är fyra kvinnor. Lisa Dahlqvist är en av dem och i dagarna har hon genomfört de tester man måste klara av för att få arbeta som brandman.
– Det är tuffa tester, det kräver hård träning under lång tid. Klarar man inte nivån på testerna ryker man, säger Lisa Dahlqvist.
Kräver hård träning
För att klara av nivån på testerna har Lisa satsat extra mycket på funktionell träning varvat med hög intensitet och styrka. Testerna innehåller både stress- och fystester som exempelvis att springa tre kilometer på en viss tid, köra 500 meter rodd och kraven är lika tuffa för både kvinnor och män.
– Vi kan inte kvotera in kvinnor, utan de måste prestera lika bra som männen. Det är viktigt att vi speglar hela samhället både när det gäller kvinnor och personer med olika bakgrund, säger Per Hassling, personalspecialist på Räddningstjänsten Storgöteborg.
Gamla föreställningar
Enligt Lisa finns vissa gamla föreställningar kvar om att brandman är ett yrke där det bara ska vara män, men hon säger också att det finns en god vilja till förändring.
– Det var mer motstånd förr mot att ha med tjejer, nu är det mer uppskattat. Det behövs olika egenskaper och det börjar man inse att man ska ta tillvara på, säger hon.
Hur gick de fysiska testerna som du gjorde nu i veckan?
– Det gick väldigt bra, jag klarade alla moment och hade också lite marginaler. Jag gjorde mitt yttersta, nu ligger resten hos dem, säger Lisa Dahlqvist.
Testerna inom Räddningstjänsten Storgöteborg
- Löpning 3 000 meter på 13 minuter och 15 sekunder
- Stillatående längdhopp 2 meter
- Bänkpress 30 kilo 35 repetitioner
- Lyft till haka 15 kilo 40 repetitioner
- Handpress 420 newton
- Roddmaskin 500 meter på 1 minut och 45 sekunder
- Samt stresstester som mäter förmågan att använda sin tankeförmåga i pressade situationer.
Innan man kan söka jobb som brandman måste man gå två år eftergymnasial utbildning, Skydd mot olyckor, SMO, som Myndigheten för samhäll- och beredskar håller i.