Styrelseordföranden Kurt Eliasson (S) säger i pressmeddelandet att Liseberg nu känner att man ”har tillräcklig kunskap för att kunna fatta ett formellt återuppbyggnadsbeslut”.
– Utifrån de scenarier Liseberg har tagit fram, finns egentligen inget alternativ till en återuppbyggnad. Detta gäller både för Liseberg som verksamhet, och Göteborg som besöksdestination, säger han.
Kan bli förändringar i brandskyddet när Oceana byggs igen
Vidare skriver Liseberg att att man fastställt att det är bättre rent ekonomiskt att bygga färdigt Oceana än att riva. Att starta om med ett helt nytt projekt skulle inte heller vara ”försvarbart ur ett hållbarhetsperspektiv”, enligt bolaget.
Liseberg har nu som utgångspunkt att Oceana ska återuppbyggas i huvudsak så som det var planerat från början, men med vissa förändringar i exempelvis teknologi i större vattenattraktioner.
Det kan även bli aktuellt med vissa förändringar i brandskyddet på Oceana, särskilt under tiden då det byggs upp igen, skriver Liseberg.
Oceana beräknas preliminärt stå klart 2026.
Liseberg konstaterar vidare att det alltjämt pågår utredningar för att slutgiltigt fastställa brandorsaken. Fram tills dess behöver man hjälp med pengar så att projektet kan bryggfinansieras.
Liseberg: Utdragen process – då kan Oceanas framtid riskeras
Drar processen ut på tiden riskeras hela framtiden för satsningen på vattenvärlden Oceana, och det leder sannolikt till att det blir betydligt dyrare, enligt Lisebergs styrelseordförande:
– Vi har goda förhoppningar om att få täckt kostnaderna till en återuppbyggnad av Oceana, men processen är komplex och lång, kanske flera år, säger Kurt Eliasson i pressmeddelandet.