– Det slår enormt hårt mot vår ekonomi. Sommaren och högsäsongen är då vi drar in nästan hela årets omsättning. Det får enorma konsekvenser. Även om vi har en väldigt stabil ekonomi i grunden så blir det smärtsamt för oss, säger hon.
Liseberg varslade redan i maj 95 tjänster, av cirka 400 fast anställda. 75 procent av personalstyrkan är i nuläget korttidspermitterad och rekryteringen av säsongsanställd personal inför sommaren har lagts på is. Hur dagens besked påverkar personalen vet Julia Vasilis inte.
– Jag vågar inte uttala mig om det, det måste vi diskutera i ledningen nu med de här nya förutsättningarna.
Oväntat besked
Beskedet var inte vad ledningen på Liseberg väntade sig. Under våren och försommaren har man, i väntan på ett besked, riskanalyserat verksamheten och vidtagit en rad åtgärder för att minska smittorisken. Allt ifrån färre besökare till digitala köer och olika hygienåtgärder.
– Vi har vidtagit enorma åtgärder och anser att vi kan öppna på ett säkert sätt. Alla andra länder i Europa har en öppningsplan för nöjesparkerna, vi tänkte nog att även vi kunde få ett positivt besked. Det här var inte vad vi väntade oss, säger Julia Vasilis.
– Men vi rättar oss såklart efter det myndigheterna säger, även om det känns frustrerande och lite ledsamt.
Så här sa Skara sommarlands vd nyligen om situationen: