Mikael Sandh, brand- och säkerhetschef på Dafgårds, beredd att hoppa i Vänern. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Livsmedelsindustrins räddningsstyrka rycker ut i samhället omkring

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora företag satsar på egna räddningsstyrkor och i Källby i Skaraborg har ortens stora livsmedelsindustri Dafgårds inrättat en räddningsstyrka som också kommer att rycka ut på bränder och olyckor i samhället runtomkring.

– Det är en av fördelarna att vi kan hjälpa till också ute i samhället. Vi kan åka på trafikolyckor, bränder och hjärtstopp, säger Magnus Dafgård, vice vd.

Källby i Skaraborg har drygt 1 700 invånare och en stor livsmedelsindustri, Dafgårds. Men till Källby är det 15–20 minuter från närmaste räddningstjänst.

Ska finnas tillgängliga dygnet runt

Efter Polarbrödsbranden 2020 inrättar nu Dafgårds en egen räddningsstyrka med eget fordon och dygnetrunt-jour. Företaget drabbades också själva 1988 av vad som då kallades Sveriges största industribrand.

– Den kommunala räddningstjänsten har långt hit och vi håller på med mycket heta ytor, brödugnar, kokugnar och fritöser så det är viktigt att påbörja en släckinsats så tidigt som möjligt, säger Mikael Sandh, brand- och säkerhetschef på Dafgårds.

Industriräddningsstyrkor finns redan, till exempel på Jula i Skara och på Volvo i Skövde. Men räddningsstyrkan i Källby ska också rycka ut vid bränder, olyckor och hjärtstopp utanför företaget och har skrivit avtal med räddningstjänsten om detta.

– För de som befinner sig i området så är det ju en jättepositiv sak att man kan få hjälp snabbare. Sedan kommer vi efterhand när vi har möjlighet, säger Roger Almgren, räddningschef på Samhällskydd mellersta Skaraborg.

Ska utbildas och larmas via SOS

Styrkan får en utbildning liknade deltidsbrandmän och med närheten till Vänern finns beredskap för drunkningstillbud. Dafgårds räddningsstyrka larmas ut via SOS, precis som den vanliga räddningstjänsten. Företag, räddningstjänst och ortsbor är nöjda.

Men borde inte snabba räddningsinsatser för Källbys invånare vara ett samhällsansvar?

– Det kan man ju faktiskt fundera över, men samtidigt kan det inte finnas en brandstation i varje liten by. Alla bränder är små i början och kan vi på detta sätt komma fram snabbare så tror jag det är en väldigt bra försäkring både för oss och för bygden, säger Magnus Dafgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.