Den kommande veckan kommer att bli en nagelbitare för Lovisa Lindh från Kungälv. För trots ett brons på 800 meter i EM är hon inte uttagen till OS i Rio – ännu.

Lovisa Lindh togs emot med applåder

Uppdaterad
Publicerad

Den kommande veckan kommer att bli en nagelbitare för Lovisa Lindh från Kungälv. För trots ett brons på 800 meter i EM är hon inte uttagen till OS i Rio – ännu.

Mindre än en sekund. Det är vad som står emellan Lovisa Lindh från Ytterby, som till vardags tävlar för Utby IK, och en biljett till OS i Rio om en knapp månad.

Friidrottens internationella förbund, IAAF, sätter kvalgränsen för 800 meter på 2.01,50. Medaljtiden från i lördags, en putsning av personbästat, 2:00,37. Kvalgränsen från Sveriges olympiska kommitté, SOK, 1.59;50.

Möttes av familjen

Lovisa Lindh var i gott sällskap när planet från Amsterdam med de andra västsvenska friidrottarna landade på Landvetter strax innan klockan 14. Där möttes hon av familjen som stod med blommor och viftade med flaggor, redo att ta emot.

– Det var fantastiskt roligt att de hade tagit sig dit.

 I veckan väntas SOK ta ställning till helgens resultat i EM. En handfull friidrottare har nominerats av förbundskaptenen Karin Torneklint, däribland Lovisa Lindh – den enda av EM-medaljörerna som idag inte har en plats i OS-laget.

– Lovisa skulle jag bli väldigt förvånad om de inte tar ut, jag tycker att hon uppfyller alla kriterier som vi har satt upp, sa Karin Torneklint under söndagen till TT.

Vill fira EM först

Men när SVT möter Lovisa Lindh vill hon inte prata om veckans väntan utan mer njuta av sitt EM-brons.

– Jag tänker inte så mycket på OS just nu för jag är så nöjd med mitt EM. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger hon.

Vad är det första du kommer göra när du kommer hem?

– Jag har inte varit hemma på tre veckor nu. Så det blir nog att bara lägga sig på sängen, säger Lovisa Lindh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.