Madeleine Dolk Anjemo fick problem med armen efter en militärövning med avsnörande förband. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Madeleine varnar för försvarets övning: ”Bara vrålade rakt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Madeleine Dolk Anjemo har satsat allt på en karriär inom försvaret och gjorde därför militär grundutbildning på Ing 2 i Eksjö. Men efter en övning har hon så ont att hon fick lämna utbildningen.

– Jag gick upp i brygga och bara vrålade rakt ut, säger hon.

Madeleine berättar att ett befäl drog åt det så kallade Tourniquet så hårt att hon och hennes kamrater skrek högt, grät och bad att få sluta. Tourniquet är ett verktyg som används i krig för att stoppa blodflödet om någon fått en arm eller ett ben bortskjutet.

– Jag har ju pratat med andra befäl på andra regementen som menar att det är helt fel att under en övning dra åt en tourniquet med full kraft, säger Madeleine Dolk Anjemo, från Källby utanför Lidköping.

Besviken

Madeleine fick rejält ont efteråt. Som aktiv boxare känner hon sin kropp och förstod att något var fel. Försvarshälsan konstaterade att skadan inte skulle hinna läka på de fyra månader som hon hade kvar på grundutbildningen och därför skickades hon hem. Besviken, eftersom hon snart fyller 47 och det var sista chansen att genomgå grundutbildningen, som i sin tur är en viktig merit för att kunna söka jobb inom militären.

Hon har nu träffat läkare på sin vanliga vårdcentral som skickat vidare henne till röntgen den 26 mars.

Madeleine, som tidigare berättat sin historia för Nya Lidköpings-Tidningen, är noga med att poängtera att hon i övrigt trivdes bra med grundutbildningen och befälen, inklusive det befäl som ansvarade för just den här övningen. Det hon vänder sig emot är just hur övningen genomfördes, att förbandet drogs åt så hårt, att det som hon ser det orsakade en skada.

Utreds internt

Madeleine har inte hört så mycket från regementet efter det att hon, som hon upplever det, tvingades sluta sin tjänstgöring. Nu ska militären utreda saken internt.

– Vi skriver en avvikelserapport som leder till en utredning av om våra säkerhetsbestämmelser är tillräckliga och om vi har brustit i den övningen som genomfördes, säger Pär Nordahl, kompanichef på Ing 2 i Eksjö.

Enligt Pär Nordahl är övningen med avsnörande förband en vanlig övning och han säger att det ansvariga befälet hade den utbildning som krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.