Marianne Nordmark, Susanne Arecshoug, Karina Lindgren och Malin Friis-Liby vill skapa debatt med ny bok om en ökad mångfald i styrelserummen. Foto: Privat

Företagaren Malin Friis-Liby: ”Det är galet att det går så långsamt!”

Publicerad

Att det är svårt för kvinnor att ta sin in i bolagstyrelser är allmänt känt, vilket också är tydligt när man tittar på hur det ser ut i några av de största bolagsstyrelserna i Västsverige. Enligt fyra kvinnor som nu skrivit en bok i ämnet saknar många företag insikten om att mångfald innebär en vinst för dem.

Även om utvecklingen gått framåt under de senaste åren och motståndet att ta in kvinnor i styrelserummet minskat, finns det fortfarande en del kvar att jobba på. Enligt författarna till boken ”Samspelet i styrelser – smarta drag för framtiden” måste man flytta fokus från jämställdhet och kvotering och istället fokusera på mångfald, lönsamhet och effektivitet. 

Författaren och företagaren Malin Friis-Liby pekar på siffror från Monetary Conditions Index (MCI), som följer börsnoterade företag i 23 länder, att företag som har en kvinnlig representation får en ökad aktieavkastning om man mäter över fem år.

– Vi har svårt att förstå varför man inte vill det bästa för företagen. Man måste lägga ihop olika synsätt för att nå ett bättre resultat och bli mer effektiva. Man kan inte bara ta in styrelsemedlemmar som tycker som jag eller är som jag, det blir inte lönsamt, man måste öka mångfalden, säger hon.

Malin Friis-Liby är en av författarna till boken. Foto: Privat

Skapa debatt

Arbetet med att skapa ett mer balanserat näringsliv startade för fyra år sedan då Malin Friis-Liby bildade företaget Säkra kvinnor tillsammans med tre kollegor, samtliga med stor erfarenhet från näringslivet. Företaget jobbar även med rekrytering och utbildning i vad det innebär att ha styrelseuppdrag.

– Vi vill skapa debatt och förståelse för att en balanserad styrelse innebär en vinst för företagen. Vi vill inte bara stå utanför och titta på utan vara med och påverka. Det handlar inte om jämställdhet för oss, utan om kompetens, säger hon.

Efterlyser modiga företag

Tittar man på några av de största bolagen i Västsverige är det fortfarande få kvinnor i styrelserna. I Stena AB:s styrelse är tre kvinnor och elva män, på SKF AB:s styrelse är tre är kvinnor och tio män. Något bättre ser det ut i styrelsen för Volvo Group där sex är kvinnor och nio är män. 

– Utvecklingen har gått framåt, men det är helt galet det går så långsamt! Sedan 2002, alltså under sexton år, har den kvinnliga representationen i svenska bolagsstyrelser ökat till 37 procent. Bolagen måste våga vara både modiga och mogna, säger författaren och företagaren Malin Friis- Liby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.