Johan ”Red Top” Larsson, ägare av Pustervik som arbetat med festivaler och konserter i 35 års tid. Foto: Privat / SVT

”Man har ju själv varit en del av problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Johan ”Red Top” Larsson, ägare av krogen Pustervik och med 35 års erfarenhet av konsert- och festivalbranschen, tycker det är dags att män lär sig ta ansvar.

– Vi måste mata våra söner med att de ska visa respekt mot alla oavsett kön, säger han till SVT Nyheter Väst.

Den senaste tidens uppmärksammade våldtäkter och trakasserier mot kvinnor i publikhaven på svenska festivaler har knappast undgått någon. Om man som Johan ”Red Top” Larsson, ägare av Pustervik i Göteborg, arbetar inom branschen är frågan extra aktuell.

Sexuella ofredande på festivaler

– När det här blev stor kring vad som hände på Bråvalla hade vi ett pågående samtal på Pustervik om vad upplevelsen är där.

Livrädd i Slottsskogen

Han säger att han inte fått höra om några sexuella trakasserier som ska ha skett där, däremot har alla kvinnor som han pratat med berättat att de själva, i någon form, blivit utsatta för trakasserier ända sedan barnsben.

– En kvinnlig festivalarrangör jag pratade med berättade till exempel att hon alltid känt sig trygg i publiken på Way out west, men att hon är livrädd om hon går ensam genom Slottsskogen en vanlig kväll.

Läs mer: Inga kvinnozoner på Way Out West

Han menar att trakasserierna och våldtäkterna i första hand är ett samhällsproblem och inget som bara har med festivaler att göra, och han tycker det är viktigt att killar och män inser sin delaktighet i att tjejer och kvinnor känner sig otrygga.

– Det tror fan att man själv varit en del i att tjejer blivit skrämda och kränkta, säger han.

– Man har själv sagt saker och taffsat och inte förstått. Trott att man gjort nåt som var okej därför att man fått med sig det i bagaget sedan man var liten. Det är frustrerande att inse det.

Han menar att felet börjar redan när barn är små och killar och tjejer behandlas olika.

Läs mer: Mer provocerande att begränsa män

En fråga om barnuppfostran

– Vi fostrar våra barn olika. Om man talar om för sina döttrar att de inte ska klä sig på ett visst sätt när de går ut, att de ska hålla sig två och två och flytta sig om det sätter sig konstiga gubbar bredvid dem på spårvagnen, också säger man kanske inte någonting alls till killarna.

– Det är nästan alltid tjejerna som ska vara försiktiga och se sig för. Vi måste mata våra söner med att de ska visa respekt mot alla oavsett kön.

Han påpekar att också han själv sagt till sina döttrar att gå två och två och akta sig.

Vad gäller den senaste tidens debatt om ”kvinnozoner” i publikhaven är han splittrad.

– Jag tänker två saker. Om det krävs för att kvinnor ska känna sig säkra så kanske den lösningen är okej just nu. Men på sikt tycker jag den är vansinnig. För återigen blir det ju så att man separerar kvinnorna och att de måste akta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella ofredande på festivaler

Mer i ämnet