Diana Nyman är ordförande för romska rådet i Göteborg och sitter med i regeringens nystartade kommission mot antiziganism.
– Jag ser de här uppgifterna som ren antiziganism, säger Diana Nyman, angående uppgifterna om att tiggare fått betala för platser. Det är en klassisk bild att det skulle finnas en maffia på det här sättet.
När SVT Västnytt spelar in reportaget om tiggarna stöter vi på många föreställningar om tiggarna. Det kommer fram folk till oss på stan som uppger att de ser tiggare bli upphämtade i flotta bilar varje kväll, och att de bara låtsas vara fattiga. Ingen som ger oss dessa uppgifter vill dock vara med i teve.
Marknaden är mättad
I september kom Stadsmissionen i Göteborg med en rapport där det framgår att ett antal personer fått betala för att få sitta och tigga på sina platser. Hur mycket det rörde sig om står inte i rapporten. Samma sak framgår av andra undersökningar, bland annat i Schweiz.
– Det vet vi inte, men det vi vet är att folk vi träffar berättar att de avkrävs på pengar. Det handlar om människor som är nya i Sverige och som helt enkelt blir lurade, precis som vi blev när vi kom till Amerika på 1800-talet, säger Claes Haglund, som jobbar på Crossroads och dagligen träffar EU-migranter, både de som försörjer sig genom tiggeri och på annat sätt.
Enligt honom är det ett nytt fenomen.
– Marknaden har blivit mättad, det finns inte så många platser i Göteborg. Då åker folk till mindre kommuner, och sedan börjar de försöka ta betalt av varandra. Det handlar om mycket fattiga människor som tjänar pengar på varandra, säger han till SVT Västnytt.
Uppmuntrar till att polisanmäla
På Crossroads försöker man uppmuntra människor att polisanmäla om de är utsatta, men hittills utan framgång.
– Det är lättare sagt än gjort. De här människorna kan komma från samma stad och ska resa hem igen. Polisanmäler de står de rätt ensamma när de åker hem igen, säger Claes Haglund.