Harriet Ohlsson, frilansmusiker och Fia Adler Sandblad, konstnärlig ledare på ADAS, står i ett rum med musikinstrument och högtalare för scenframträdanden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harriet Ohlsson, frilansmusiker och Fia Adler Sandblad, konstnärlig ledare på ADAS reagerade starkt på att Norrköpings kommunalråd kallade kulturarbetare för ”bortskämda”. Under fredagskvällen ska de delta i tre tysta minuter för kulturen. Foto: SVT

Manifestation för kulturpolitik – håller tre tysta minuter: ”Jag tillhör den bortskämda kultureliten”

Uppdaterad
Publicerad

En krönika från ett kommunalråd i Norrköping har rört om i den redan infekterade kulturpolitiska debatten.

Frilansmusikern Harriet Ohlsson reagerar starkt på att bli kallad för ”den bortskämda kultureliten”.

– Jag vill att hon ska se hur mycket vi kämpar för det vi gör, säger hon.

Den senaste tiden har kulturarbetare upprörts av nedskärningar som gjorts inom kultursektorn runt om i landet och i Norrköping har debatten varit hård efter att de flaggat för besparingar. I en debattartikel i Expressen skriver kommunalrådet Sophia Jarl (M) att kultureliten är en del av det ”bortskämda Sverige” och att pengarna bör gå till skola, vård och omsorg.

Detta har fått flera artister att rasa, en av dem är frilansmusikern Harriet Ohlsson.

– Så tänkte jag, är det nu jag ska känna mig kränkt? För jag tillhör den så kallade ”bortskämda kultureliten”, men jag tycker det finns för många kränkta människor i den här världen så jag vill bjuda in Sophia Jarl att följa med mig på jobbet och se hur bortskämda vi är, säger hon och välkomnar politikern via ett inlägg på sociala medier.

Manifestation med tre tysta minuter

Under fredagskvällen håller kulturarbetare en nationell manifestation för kulturpolitiken, den som då är på teater kommer att mötas av tystnad när produktioner runt om i hela landet stannar av under tre minuter.

– Vi hoppas att publiken tänker till, att oj tänk om det här skulle försvinna, säger Fia Adler Sandblad, konstnärlig ledare för ADAS teater.

Samtidigt kommer det att hållas ljuståg för att demonstrera mot nedskärningar.

– Tongångarna som går just nu där man förminskar kulturarbetare och lägger ner verksamheter är hård, därför måste vi visa hur viktiga vi är, säger hon.

”Många arbetar hårt”

SVT har sökt Sophia Jarl (M) som inte vill medverka på intervju, men skriver i ett mejl:

”Då det gäller en frilansare förutsätter jag att personen i fråga varit införstådd med villkoren för uppdraget. Det finns många medarbetare inom offentlig sektor som arbetar hårt och som har en varierande arbetsdag likt den som frilansmusikern beskriver.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.