två tjejer i mörka jackor framför backe med höstlöv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Forsell och Ebba Orlinder studerar till produktionstekniker i Mariestad och tror på batterifabrikens framtid. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Mariestadsborna tror fortfarande på batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Batterifabriken Northvolt i Skellefteå brottas med stora problem. Men det har inte stoppat framtidsoptimismen kring Volvos planerade batterifabrik i Mariestad, trots att bygget nu skjuts upp.

– Det finns väl en oro, men jag tror att den kommer att bli av, säger Ebba Orlinder, som studerar till produktionstekniker på yrkeshögskolan i Mariestad.

I höst kom beskedet att bygget av batterifabriken skjuts upp med ett till två år, då försäljningen av elfordon inte ökar som förväntat. Men det har inte stoppat framtidstron hos de som utbildar sig till produktionstekniker på yrkeshögskolan i Mariestad och de kan tänka sig ett jobb i batterifabriken. Detta trots de stora problemen i norr.

– Jag tror det kommer att vända för dem också. Behovet av batterier är så stort, säger Ulrika Forsell som också studerar till produktionstekniker.

Både Ebba Orlinder och Ulrika Forsell kan tänka sig att arbeta på batterifabriken.

Förseningen är bonustid

Volvos planerade batterifabrik i Mariestad har startat enorma satsningar på infrastruktur. E20 byggs om, enorma vattenledningar dras fram liksom ström motsvarande hela Skaraborgs förbrukning i dag. Att det är Volvo som står bakom fabriken i Mariestad verkar minska oron för att det skulle gå som i Skellefteå.

– Det är ett väldigt starkt varumärke. Man är trygga med AB Volvo och det är vi från kommunens sida också, säger Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förseningen av byggstarten ser det som bonustid då kommunen ska få fram tusentals bostäder i Mariestad och han menar att det inte kom som en överraskning.

– Vi ligger så nära AB Volvo i deras projektering så visste om det mycket tidigare, säger Johan Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.