Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Magnus Dennert

Marin kolonilott – framtidens odling invigdes i Frihamnen i Göteborg

Publicerad

Småskalig odling och förvaring av råvaror i havet – det är tanken bakom den nya marina kolonilotten som invigdes i Frihamnen i Göteborg under torsdagen.

– Det är ungefär som ett potatisland fast vi testar att göra det i havet, säger Maria Bodin, projektledare vid Göteborgs universitet.

Se kolonilotten och när de första skotten planteras i klippet.

Målet med den marina kolonlotten är inte att producera ätbar mat utan att skapa en mötesplats för att prata om den här typen av produktion.

– Vi kommer inte att äta det vi odlar här för vi har ingen aning om kvaliteten. Utan vi testar och ser vad är som trivs här i Göta älv och ser vilka arter vi skulle kunna jobba vidare med, säger Maria Bodin.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad och Göteborg och Co. Och man ser stor potential framåt för den här formen av kolonilotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.