Emanuel Karlsten. Foto: TT

”Måste få tänka skit och halvklara tankar”

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medieexperten Emanuel Karlsten förvånas inte över polisers grova uttalanden på sociala medier.

– Det som sägs är nog inget nytt, det nya är att vad som tidigare sagts i vardagsrummet framför tv:n nu är dokumenterat och sökbart.

Så kommenterar sociala medieexperten Emanuel Karlsten de uppmärksammade inläggen på en göteborgsk polismans privata facebookkonto.

Läs också polismannens egna ord om inläggen: ”Jag har fått mycket hot”

Det handlar om den polisman som kallat ensamkommande flyktingungdomar för ”skäggbarn” och sagt att han vill få ”stopp på allt skräp som kommer in över våra gränser”, vilket SVT Nyheter Väst skrivit om tidigare.

Dessutom har ytterligare en polis, också i Göteborg, via sitt privata twitterkonto, gått ut med vad han påstår är nationaliteten på misstänkta gärningsmän. Uppgifter som myndigheten valt att inte gå ut med.

Påverkar hur polisen uppfattas

– Folk måste få tänka skit och halvfärdiga tankar, men det är en tuff balansgång för det här påverkar givetvis allmänhetens uppfattning av polisen, säger Emanuel Karlsten.

–Jag tror att alla som har samhällets förtroende, som arbetar i offentlighetens tjänst, har fått det svårare att hålla isär sitt privata jag från yrkesjaget.

Och han menar att det är skillnad mellan olika yrkesgrupper.

–När en polis ska handla i affären i sitt närpolisområde är det fortfarande en polis som handlar, säger han.

– Jag hade förväntat mig att polisen hade tydligare riktlinjer kring vad som gäller, både när en person är i tjänst och när man inte är det.

För det går inte riktigt att jämföra vad man säger till vänner och familj, och vad som skrivs på sociala medier, om än på ett privat konto, menar han.

Verkligheten har förändrats

– I det ena fallet är det kompisgänget man står till svars för och i det andra kan det bli hela allmänheten. Som yrkesman i offentligheten får man räkna med att det man skriver kommer tolkas så.

Han tycker visserligen det är orimligt att kräva att allt som skrivs ska vara genomtänkt, men säger att det är viktigt att veta att verkligheten inte ser likadan ut som innan sociala medier kom.

SVT Nyheter Väst vände sig till Polismyndighetens HR-avdelning för att höra om det alls förekommer disciplinåtgärder för vad poliser skriver på sociala medier. Det vi får till svar är att en dom i Arbetsdomstolen 2011 har blivit principiellt viktigt och att den troligen lett till högre tolerans för vad myndighetens anställda tillåts att skriva privat.

Det handlar om en skånsk polisman som avskedades efter att ha bloggat om sitt polisarbete som ”Farbror Blå”. Skånepolisen tyckte att inläggen var kränkande och sexistiska och mannen avskedades.

Avskedades efter blogginlägg

Men efter en dom i Arbetsdomstolen fick mannen sitt arbete tillbaka, 125 000 kronor i skadestånd plus ersättning för sju och en halv månaders utebliven lön.

– Arbetsdomstolen har öppnat upp möjligheten för arbetstagare att agera illojalt genom bloggar på webben (…). Yttrandefriheten väger tyngre trots att det väcker upprördhet bland allmänheten när förtroendet för polisen skadas, sade Mårten Unbeck, chefsjurist på dåvarande polismyndigheten i Skåne, när domen kom.

Läs också: Polischef kritiserar kollega efter facebookinlägg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.