Initiativtagarna till bojkotten uppmanar konsumenter att inte storhandla veckan innan, utan att fortsätta handla som vanligt fram till bojkottveckan. Under vecka 12 föreslås att leva på maten i frysen och tänka matsmart. Behöver man handla, rekommenderas mindre butiker eller lokala producenter.
Höga priser och riskerna med bojkotten
Frågan om vem som bär ansvaret är komplex, men det råder ingen tvekan om att missnöjet bland konsumenterna växer. Bojkotten under vecka 12 är ett tecken på att många vill se en förändring, frågan är om den får någon effekt.
– Jag förstår deras frustration och jag delar den, det är inte så att vi kommer undan dessa prisökningar heller, säger Fredrik Nyqvist som är Ica-handlare i Trollhättan.
Faktorerna bakom de höga matpriserna
Men vad ligger egentligen bakom de höga matpriserna? Enligt Karin Rydell, som är VD för Svensk Dagligvaruhandel, beror prisökningarna till stor del på faktorer i omvärlden.
Global inflation, ökade produktionskostnader och logistikutmaningar har påverkat matpriserna i hela världen, vilket även speglas i svenska matbutiker.
– Dåliga skördar av jordbruksprodukter leder till höga priser, vilket gör exempel kaffe, oliver och tomater dyrare, säger Karin Rydell.