Förvaltningsrätten i Göteborg fastställer utreseförbudet för den 11-åriga flickan. Foto: TT

Misstanken: 11-åring skulle giftas bort – hindrades av utreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

En 11-årig flicka från Västsverige var på väg att giftas bort i Turkiet, enligt misstankar från socialtjänsten – men hindrades tack vare utreseförbud. Det är det första fallet i Sverige sen skärpningen av lagen gällande hedersrelaterade brott trädde i kraft.

Den 1 juli i år skärptes straffen för hedersrelaterade brott. Det innebär bland annat att socialnämnder kan utfärda utreseförbud om bedömningen är att det finns en akut risk att ett barn förs utomlands för att könstympas eller giftas bort.

Lagändringarna gällande hedersrelaterade brott är en del av överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna och innebär bland annat att domstolar ska se hedersrelaterade motiv som försvårande när man tar beslut i straffrågan, har TT tidigare rapporterat.

11-åring från Västsverige

En 11-årig flicka från en kommun i Västsverige misstänks ha varit på väg att giftas bort i Turkiet. I samtal med socialtjänsten berättade flickan att hennes föräldrar bestämt att hon ska flytta till Turkiet, och att hon inte kommer behöva gå i skolan eftersom den kunskapen inte kommer att behövas när hon gifter sig och blir mamma. Hon har även berättat att det fanns en man i Turkiet som ville gifta sig med henne.

Nu har 11-åringens fall blivit det första sedan lagen skärptes. Enligt förvaltningsrättens dom i ärendet framstår det som sannolikt att ett utreseförbud för 11-åringen var nödvändigt, och brådskande. Rätten går alltså på socialnämndens linje och fastställer utreseförbudet.

Stort mörkertal

Det finns inga exakta siffror på hur många som gifts bort varje år. I fjol antas runt 200 barn har förts ut ur Sverige, ett tiotal av dem misstänks ha blivit bortgifta. Få polisanmälningar om äktenskapstvång har lett till domstol och ännu färre leder till fällande dom.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU BEHÖVER HJÄLP:

• Vid en akut situation eller pågående brott ring 112.

• Till skolpersonal, socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

• Resursteam Göteborg (031-365 00 00)

• TRIS, tjejers rätt i samhället (0774-40 66 00)

• Terrafem (020-52 10 10)

• GAPF, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (08-711 60 32)

• Unizon (unizon.se)

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (roks.se)

• Tjejjourer (tjejjouren.se)

Källa: hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.