47-åringen är den förste på 18 år i Sverige som står åtalad för spioneri. Tidigare har han arbetat som konsult vid Volvo Cars och Scania. Enligt åklagare Mats Ljungqvist har han lämnat ut uppgifter om bland annat tillverkningssätt och källkod till en rysk diplomat – enligt Säpo egentligen en underrättelseofficer.
Greps på restaurang
47-åringen greps vid ett möte med den ryske mannen på en restaurang i Stockholm i början av 2019. Enligt stämningsansökan ska brottet ha begåtts från sommaren 2017 och fram till gripandet.
När rättegången avslutades vid Göteborgs tingsrätt för två veckor sedan yrkade åklagaren på fyra års fängelse för mannen. I andra hand, om tingsrätten underkänner åtalet om spioneri, yrkas det på att 47-åringen döms till två års fängelse för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.
”Ville värva”
47-åringen nekar till brott. Det kan ha varit så att den ryske diplomaten ville värva honom som agent, men inga hemliga uppgifter lämnades ut. Försöket att värva 47-åringen stannade vid ett försök, enligt försvaret.
– Det är alltid lätt att vara efterklok, och säga att man inte skulle ha agerat på ett visst sätt, och att man kanske varit naiv eller godtrogen. Men det leder ju inte till att man nödvändigtvis måste gjort sig skyldig till något brott, sade advokat Taavi Tuula efter rättegången.
Rättegången har delvis hållits bakom stängda dörrar.
Förts över på USB-minnen
Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att den kommit fram till att 47-åringen har kopierat hemlig information från de båda företagen. Denna information har sedan förts över på USB-minnen som han mot betalning överlämnat till den ryske mannen ”fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del”.
– I Volvo-delen har vi landat i att det inte är av sådan beskaffenhet att det kan uppstå men för Sveriges säkerhet, säger Mats Hagelin, rådman.
Varför tre års fängelse?
– Vi landade i att det var ett rimligt straffvärde utifrån vad han gjort och den skada som det kan ha medfört. Åklagaren yrkade på fyra år med utgångspunkten att han skulle fällts för spioneri i Volvo-materialet, säger Mats Hagelin, rådman.
SVT Nyheter Väst söker mannens försvarsadvokat Taavi Tuula för en kommentar. Till TT säger han domen var naturligtvis en besvikelse för hans huvudman.
– Jag har också fått instruktioner av min klient att överklaga, säger Taavi Tuula.
Fakta: Spioneri
Den som ”för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet” döms för spioneri, enligt brottsbalken.
Detta gäller också om någon i samma syfte ”obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift”.
Maxstraffet för spioneri av normalgraden är fängelse i sex år. Är brottet grovt gäller fängelse i mellan fyra och arton år, eller livstid.
Källa: Brottsbalken