Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage på Säkerhetspolise Foto: TT

Säpo: Underrättelseverksamheten mot Sverige har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Spionåtalet mot den 47-årige mannen är ett av flera exempel på att underrättelseverksamheten mot Sverige har ökat under de senaste åren.

– Man intresserar sig mer och mer för Sveriges ekonomi och välfärd, säger Daniel Stenling, chef på enheten för kontraspionage på Säpo.

Främmande makters verksamhet mot Sverige har ökat och delvis ändrat karaktär under de senaste fem åren. Från att tidigare främst ha varit inriktad på militära mål riktar sig nu uppmärksamheten allt mer mot det civila.

– Man försöker komma över information från företag eller forskningsinstitut med spetsteknologi, säger Daniel Stenling.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

– Det gör man för att stärka sin egen inhemska industri men också för att kunna stärka sin inhemska krigsmakt.

Försvagar Sverige

Men spionverksamheten syftar inte bara till att stärka det egna landets förmåga, det drabbar också Sverige negativt. I synnerhet när den riktar in sig på den civila sektorn och svenska företag. På sikt riskerar den att påverka Sveriges konkurrenskraft, menar Daniel Stenling.

– Vi förlorar redan nu mycket pengar på den här typen av spioneri. Det är ett hot för våra jobbtillfällen och på sikt vår välfärd.

Hur omfattande är den här verksamheten i Sverige i dag?

– Jag kan inte ge dig en siffra på det men vi ser ju att den ökar. Både utifrån ett ekonomiskt perspektiv men också utifrån ett politiskt perspektiv där man försöker skaffa sig ett övertag över Sverige.

Sverige intressant

Varför tror ni att underrättelseverksamheten mot Sverige ökar nu?

– Dels är det en global konkurrens som har ökat och dels är det ett antal stater som har ökat sin förmåga att bedriva den här typen av verksamhet.

– Sverige är också ett intressant land. Vi har en stark forskning, utveckling och industri. Vi är medlemmar i EU och bedriver internationellt samarbete som man är intresserade av. Vi är också geografiskt placerade i en region som är av säkerhetspolitskt intresse för Ryssland.

Parallellt med spioneri som syftar till att inhämta teknisk kunskap och information pågår också omfattande underrättelseverksamhet som riktar sig mot personer som verkar i Sverige och upplevs som oppositionella mot hemlandet.

– Vi har utrett flera brott i närtid, bland annat ett försök till mord, och vi har också ett antal ärenden som berör flyktingspionage.

De mest aktiva aktörerna i Sverige är i dag Ryssland, Kina och Iran, enligt Säpo.

– Vi behöver bli mer vaksamma på att det här pågår och försöka hjälpas åt för att förhindra den här verksamheten, säger Daniel Stenling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Mer i ämnet