Alexander Johansson, platschef hos polisen,.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexander Johansson, platschef hos polisen, berätta om nattens och morgonens insats efter explosionen vid bostadshuset i Lextorp. Foto: SVT/Rescue Photo

Misstänkt explosion vid radhus i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har anhållits efter att en explosion utlöst en brand vid entrén till ett radhus i området Lextorp i Trollhättan på tisdagsmorgonen. De anhållna misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Det är andra explosionen vid samma hus på fem dagar.

Polisen larmades till platsen klockan 01.28 natten mot tisdagen efter att boende i området ska ha hört höga smällar och därefter slagit larm. En person ska ha befunnit sig i radhuset men ska inte ha skadats i samband med händelsen.

Det är andra explosionen vid samma hus på fem dagar.

– Vi åkte till platsen tillsammans med räddningstjänsten och kunde konstatera att det var en brand. Vi har spärrat av platsen och beställt tekniker och bombskydd för att säkra platsen. Vi genomför utredningsåtgärder, sa Christoffer Feuk, vakthavande polisbefäl på tisdagsförmiddagen.

Brand i en entré efter en misstänkt explosion i Trollhättan Foto: Rescue Photo

Väl på plats så möttes polisen av att ytterdörren var kraftigt brännskadad. Nationella bombskyddet hittade även rester av något utanför dörren som pekar på att någon antänt dörren eller försökt spränga ett föremål på platsen som sedan antänt dörren.

– För närvarande vet vi inte vad resterna är för något och vad motivet kan ha varit med det men vi kommer att fortsätta utreda händelsen, sa Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen,

Kan ha koppling till tidigare dåd

För fem dagar sedan larmades polisen till en annan explosion i vid samma hus, då var det en brevlåda som exploderat men enligt polisen är det ännu för tidigt att veta om de är kopplade.

– Vi är inne på den tankebanan naturligtvis men vi måste först ha bevis, men det är osannolikt att det inte finns en koppling, säger Stefan Gustafsson.

Tre anhållna

På tisdagseftermiddagen meddelade polisen att tre personer anhållits misstänkta för rov allmänfarlig ödeläggelse. Ytterligare två personer greps men släpptes efter förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.