Räddningstjänst på plats med flera personer i hamnen på Grötö, vid sjöräddningens rödfärgade båt, efter larm om misstänkt senapsgas – och en gul klump på en klippa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är klumpen som hittades på Grötö under tisdagen där man först misstänkte att det kunde röra sig om senapsgas – analyser visade senare att var klumpen är ofarlig. Foto: Magnus Dennert/SVT/privat

Stort pådrag på Grötö i Göteborgs skärgård – klump misstänktes vara senapsgas

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten spärrade av ett område vid Grötö efter att en klump som initialt misstänktes vara senapsgas hade hittats. Efter analyser av klumpen visade det sig däremot att den var ofarlig.

Larmet kom vid 09.30-tiden om en klump som flutit i land på Grötö.

– Området är avspärrat och vi har resurser på väg till platsen för att undersöka, sade Christer Dyrfelt vid räddningstjänsten Storgöteborg under förmiddagen.

Räddningstjänsten kunde först inte bekräfta om vad klumpen var för något.

– Det är en inringare som har tagit bilder och skickat till kustbevakningen. Deras bedömning var att det kunde vara senapsgas och då vi inte vet säkert än går vi på kustbevakningens bedömning, säger Lars Joselius vid räddningstjänsten.

Analyser gjorda

Efter prover och en snabbanalys gjord av räddningstjänsten, konstaterades att klumpen inte var senapsgas och ofarlig. Dess form och utseende var däremot anledningen till att man initialt misstänkte senapsgas.

– Vi har hävt avspärrningarna och klumpen kommer att omhändertas av oss, säger Daniel Svensmark på räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten vet inte i nuläget inte exakt vad klumpen är för något.

Så påverkas du av senapsgas

Senapsgas är ett kemiskt stridsmedel som ger brännskadeliknande effekter på huden, men den kan även skada ögon, andningsvägar och i värsta fall inre organ.

Reaktionen på kemikalierna är ofta fördröjd och det kan ta timmar innan symptomen syns.

Personer med symptom bör söka vård omgående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.