På onsdagseftermiddagen markerade en bombhund mot en truck som var på väg in på det rigoröst bevakade driftområdet där Ringhals kärnkraftreaktorer finns.
En närmare undersökning visade att det fanns en knytnävsstor klump i degform och polis tillkallades
-Det sitter en brandsläckare på en hylla på trucken och där låg det misstänkta medlet, säger Göran Larsen, kommunikationschef på Ringhals kärnkraftverk.
På torsdagsmorgonen kunde Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping bekräfta att det verkligen var sprängmedel som hittats men polisen vill inte säga mer än att det var i degform och att ytterligare analyser kommer att ske.
Truckföraren förhördes
Polisen arbetar nu för att kartlägga hur trucken har rört sig de senaste dagarna. Själva industriområdet är ungefär hundra hektar stort och på området arbetar upp emot 3 500 personer. Det innebär ett enormt utredningsarbete och ett tidigt steg var att undersöka hela området med bombhundar och förhöra truckföraren.
-Truckföraren är inte misstänkt för brott med vi försöker kartlägga hur trucken har rört sig och vilka som har haft tillträde till den säger Tommy Nyman, presstalesman hos Hallandspolisen.
Tros ha placerats ut igår
Sprängmedlet hittades alltså när trucken undersöktes i en rutinkontroll på väg in från det större industriområdet till det hårt bevakade området där Ringhals kärnreaktorer finns.
Senast trucken genomgick ordentlig kontroll var i måndags men då hittades inget och efter det har trucken varit inne på området fram tills onsdagsförmiddagen. Det är alltså bara under några få timmar som sprängmedlet kan ha placerats på trucken innan den fastnade i kontrollen och Göran Larsen tror att det placerats där medvetet.
-Jag tror inte på slumpen här. Det känns inte som att sprängmedlet han råka hamna här, säger han.
Men varifrån sprängämnet kommer är okänt. Såvitt Gösta Larsen vet pågår inga sprängningsarbeten på Ringhals just nu och han kan inte förstå vem som kan ha placerat dit sprängmedlet.
-Jag tycker det är märkligt att det händer över huvud taget och jag kan inte förstå vad syftet skulle vara, säger Göran Larsen.
Höjd säkerhetsnivå
Enligt polisen finns ingen känd hotbild mot Ringhals. Sprängmedlet var inte adapterat och det fanns aldrig någon risk för att det skulle explodera men efter fyndet höjde Ringhals kärnkraftverk skyddsnivån ett snäpp till gul nivå, den näst lägsta nivån på en fyragradig skala.
Samtliga svenska kärnkraftverk följde efter som en ren försiktighetsåtgärd, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.
Fakta
Kärnkraftverket Ringhals
* Ringhals ligger cirka två mil norr om Varberg och sex mil söder om Göteborg.
* I kärnkraftverket produceras årligen 28 terawatt el. Det utgör ungefär 17 procent av elen i Sverige.
* Fyra reaktorer är i drift. Den första, Ringhals 1 är en kokvattenreaktor och togs i drift 1976. De övriga tre är tryckvattenreaktorer som tagits i drift mellan 1975 och 1983.
* Ägare till Ringhals är till 70 procent det statliga bolaget Vattenfall och till 30 procent det privatägda, tyska bolaget Eon.
* Ringhals har tidigare varit utsatt för olyckor. Bland annat i maj 2011 då en mindre brand bröt ut.
Källa: Nationalencyklopedin (TT)
Skyddsnivåer på kärnkraftverk
* Strålskyddsmyndigheten (SSM) sätter riktlinjer för säkerheten runt kärnreaktorerna i landet. Men varje kärnkraftverk bestämmer skyddsnivån på egen hand i samråd med polisen. Alla de tre svenska kärnkraftverken använder dock en likartad, fyragradig skala för skyddsbehovet.
* Alla verk har efter bombfyndet höjt skyddsnivån med ett steg över den normala, vilket också är den lägsta.
* Åtgärderna som förknippas med de olika stegen är hemliga och inget av kärnkraftverken vill avslöja vad de innebär.
Källa: SSM, Ringhals, Forsmark och OKG (TT)