En delad bild som visar två sektioner; till vänster en man som står i ett rum med mjukt ljus, och till höger en digital illustration av en park med grönskande träd, stigar och en figur som går på en av stigarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många behöver förutsägbarheten, att veta vad som ska ske”. Se hur ett mobilspel kan hjälpa skolor och LSS-boenden att stötta barn med NPF-diagnoser. Foto: SVT

Mobilspel från Trollhättan ska hjälpa barn med NPF-diagnoser: ”Otrolig morot”

Publicerad

Kan ett mobilspel hjälpa barn med NPF-diagnoser att strukturera upp sin vardag? Det tror i alla fall Marcus Grandin i Trollhättan. Tillsammans med vännen Niklas Edlund har han utvecklat ett mobilspel där man kan genomföra aktiviteter och samla poäng. Nu hoppas man att mobilspelet ska bli ett verktyg för skolor och LSS-boenden.

Innehållet i mobilspelet som utvecklas i Trollhättan fyller man på egen hand och inspirationen tar man från verkliga livet. Om du har lektion vid klockan tio, lägger du in det i spelet och leder sedan din gubbe på promenaden mot skolan där du genomför lektionen.

– Det är en otrolig morot om man kan göra skillnad för barn och unga som behöver det, säger Marcus Grandin, lärare och spelutvecklare.

Stötta personer med NPF

Tanken är att barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som till exempel adhd och autism, med hjälp av spelet ska kunna strukturera upp sin vardag och förbereda sig på det som väntar.

– Många behöver förutsägbarheten, att veta vad som ska ske. Det är inte bara att du spelar din dag i dag, utan du kan även ta en titt på i morgon och vad du ska göra då, säger Marcus Grandin.

Verktyg för skolor och LSS-boenden

Marcus Grandin är till vardags musiklärare på paradisskolan i Trollhättan och har mångårig erfarenhet av att arbeta på LSS-boende.

Tillsammans med vännen Niklas Edlund har han i snart ett år arbetat med spelet som de hoppas blir ett verktyg som LSS-boenden och skolor kan använda sig av för att stötta personer med NPF-diagnoser.

Kunder inom LSS och skolan ska få testa en pilotupplaga av spelet från februari och tre månader framåt innan man kan lansera spelet fullt ut.

– Idén kom när Niklas satt med sin dotter som var orolig. Hon hade problem med att ta sig till skolan och hon visste inte riktigt vad som förväntades av henne. Då tänkte han: ”Tänk om det bara hade funnits ett mobilspel”. För hon satt ju där med sin mobil hela tiden, säger Marcus Grandin.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) är ett samlingsnamn för olika tillstånd som påverkar hur hjärnan och nervsystemet fungerar och hanterar information – vilket kan leda till olika kognitiva och sociala svårigheter. I begreppet NPF ryms diagnoserna adhd, add, autismspektrumtillstånd, språk­störning och tourettes syndrom. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Ungefär tio procent av alla elever i skolan har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Källa: Hjärnfonden och NPF-gruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.