Vill utreda förbud mot gatumusik. Foto: SVT

Moderatledare vill utreda förbud mot gatumusik

Uppdaterad
Publicerad

Bohusläns moderater beslutade under lördagen att rösta för ett tiggeriförbud. Men förbundsordföranden Henrik Sundström vill även utreda ett förbud mot gatumusik.

– Jag tror att man måste titta på det. Det kan annars bli ett sätt att kringgå ett framtida tiggeriförbud, att ta med sig ett instrument, säger Henrik Sundström.

SVT Nyheter Väst rapporterade under lördagen om att Bohusläns moderater med stor majoritet röstade igenom ett förslag om att förbjuda tiggeri. En av orsakerna som anges är att Rumäniens regering sägs efterfråga ett förbud.

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Men främst handlar det om alla omkringliggande problem som uppstår på grund av tiggeriet.

”Gatumusik är också problematiskt”

Moderatstämman tog aldrig upp frågan om gatumusik. Men flera kritiker har påtalat att det juridiskt kan bli svårt att skilja tiggeri från andra former av gatuverksamhet.

– Jag tror att det kan bli svårt att förbjuda gatumusik eftersom det står i grundlagen att man fritt har rätt att uttrycka sig konstnärligt. Men jag tycker ändå att man ska utreda saken.

– Många upplever det som en sanitär olägenhet när en person sitter och plinkar samma melodi om och om igen, säger Henrik Sundström.

MUF kritiskt

Utspelen får Moderaternas ungdomsförbund att reagera starkt.

– Vi vänder oss kraftigt emot ett tiggeriförbud. Första ingången i att lösa problemet är att röja undan hinder så att dessa människor kan ta sig ut ur utanförskapet.

– Ett förbud hjälper inte mot detta, och skall inte vara den första utvägen på tiggerifrågan, säger distriktsordföranden Filip Gollungberg.

När Gollungberg hör att moderatledaren även vill förbjuda gatumusik menar han att Sundström går över gränsen.

– Gatumusik är kultur, många människor försörjer sig eller tjänar extrapengar genom gatumusik. En levande stad är även viktigt för turismen. Att förbjuda det vore fullkomligt orimligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet