I slutet av oktober röstade tekniska nämnden nej till elsparkcyklar i Mölndals kommun. De följde tekniska förvaltningens förslag.
– Det negativa överväger det positiva, säger Emma Sjöberg, projektledare på tekniska förvaltningen för hållbart resande i Mölndal.
Frågor om lagstiftningen
Nedskräpningen, kommunens svårigheter att hantera elsparkcyklarna och de olycksrisker som är förknippade med fordonen är några av argumenten som förvaltningen presenterade i sin utredning till politikerna.
– Det behövs mer info innan vi kan tillåta elsparkscyklarna. Vi vill också avvakta och se om det kommer eventuella lagändringar på området, säger Emma Sjöberg.
Tillfälligt beslut
Beslutet är inte för evigt. Till våren skall man ta ställning i frågan igen. Dessutom behöver inte de olika elsparksförertagen följa Mölndals beslut.
– Vi hoppas att de respekterar vårt beslut, säger Emma Sjöberg, projektledare på tekniska förvaltningen för hållbart resande i Mölndal.
Storstäder börjar reglera elsparkcyklar
I många städer börjar man nu reglera elsparkcyklarna. I Oslo har man mer än halverat antalet elsparkcyklar från 20 000 till 8000, dessutom får de inte användas på nätterna när alltför många lindrigt nyktra personer skall ta sig hem. De åtgärderna har halverat antalet olyckor i september jämfört med augusti.
I Köpenhamn har kravet på att elsparkcyklar inte får parkeras i centrum av staden gjort att elsparkscykelföretagen nästan helt lämnat Köpenhamn. Kravet för att etablera sig innebär dessutom att de måste ha egna parkeringar. Dessutom inför Danmark hjälmtvång efter årskiftet om man skall åka elsparkcykel.