Dubbelmordet i Linköping löstes tack vare en metod där polisen använt sig av dna och kommersiella släktdatabaser. Men integritetsskyddsmyndigheten IMY säger att metoden strider mot brottsdatalagen – och alltså är olaglig.
Enligt brottsdatalagen är det förbjudet att utföra sökningar för att få fram ett urval av personer grundat på känsliga personuppgifter – och dit räknas dna.
Rasmus Ling, Miljöpartiets rättspolitiske talesperson, häpnade.
– Jag har tidigare med glädje tagit del av genombrottet i Linköping. Därför blir jag upprörd när IMY nu säger att metoden inte kan användas. Om det är så måste vi förändra brottsdatalagen så att polisen får den möjligheten, säger han.
Olika intressen
Personlig integritet är viktig – men det gäller inte bara brottslingar, påpekar han.
– Det finns också en integritetsaspekt när det gäller möjligheten att klara upp brott. Både för de anhöriga och faktiskt för hela Linköping var det en sådan lättnad när dubbelmordet kunde lösas. För mig väger de anhörigas integritetsaspekt tyngre vid en sådan här avvägning.
Vill ändra lagen
Rasmus Ling försäkrar att han själv kommer att jobba aktivt för att få en lagförändring till stånd.
– Det kommer snart att tillsättas en utredning som ser över hur man använder biometri på olika sätt. I och med att det uppenbart är en oklarhet här måste detta definitivt ingå i den utredningen, säger han.
Han tror och hoppas att det finns en bred politisk samsyn i frågan.
– Ja, jag tror att det finns en majoritet som vill ge polisen de nödvändiga verktygen – särskilt när de redan finns tillgängliga.
Men han vågar inte säga hur lång tid det tar att få en lagändring på plats.
– Det beror på hur svårutredd frågan är. Men vi får försöka genomföra det så snabbt det går.