• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Bernmar (V) och Helene Odenjung (L) reagerar starkt på att Römosseskolan återigen fått kritik av Skolinspektionen. Foto: SVT

Muslimska friskolan får kritik även från politiskt håll

Uppdaterad
Publicerad

Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg, som kritiserats av Skolinspektionen på flera punkter, får nu också kritik från politiskt håll.

– Måttet är rågat nu. Jag tycker att Skolinspektionen ska dra tillbaka tillståndet att bedriva skola, säger Helene Odenjung (L) till SVT Nyheter Väst.

Römosseskolan har återigen kritiserats av Skolinspektionen, vilket SVT Nyheter Väst berättade om under onsdagen. Den här gången för att ha viss könsuppdelad undervisning, brister i studiero och för att de yngre eleverna uppgett att de inte uppfattar det som frivilligt att delta i de religiösa inslagen som till exempel bönen.

– Det är oacceptabelt och jag ser allvarligt på det här. Jag är dock inte förvånad för skolan har fått kritik vid upprepade tillfällen, säger Helene Odenjung (L).

Även Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar är upprörd över det som kommit fram.

– Religiösa inslag ska inte vara en del av skolgången, och vi är det enda parti som tyckt så i alla år.

Ett misslyckande

Han säger att det inträffade är en konsekvens av att de andra partierna gått med på att bygga upp en av de mest liberala skolorna i världen. Att flickor och pojkar delas upp i viss undervisning är enligt honom ett misslyckande från riksdag och regering.

– Det är noga utpekat i läroplanen att skolan bygger på en värdegrund där vi strävar mot jämlikhet, jämställdhet och demokrati. Skolor som inte klarar de grundläggande kraven borde inte få bedriva verksamhet, säger Daniel Bernmar (V).

– Vi har som mål att alla ska behandlas lika och vi strävar efter ett jämställt samhälle. När pojkar och flickor delas upp i undervisningen så ställs det olika krav på pojkar och flickor och det är oacceptabelt.

Det är ju bara 50-60 år sedan som det allmänt förekom morgonbön i den kommunala skolan, så vad är problemet egentligen?

– Vi stod på barrikaderna även då. Skolan ska vara fri från all religiös påverkan, men så klart ska eleverna läsa om alla religioner i skolan. Alla barn ska ha samma chans att utvecklas till något vad man själv drömmer om och inte vad någon annan bestämt, säger Helene Odenjung (L).

Ska bygga på vetenskap

– Som ateist tycker jag att det är bra att vi har lämnat tiden då religion var en del av skolan. Utbildningen ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Daniel Bernmar (V).

Skolinspektionen har tidigare genomfört tillsyn vid skolan och både 2011 och 2015 kritiserades skolan på en rad punkter.

På onsdagen avböjde skolan kommentera skolinspektionens kritik. SVT Nyheter Väst har sökt skolan för en kommentar även under torsdagen men inte lyckats nå någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.