Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg får nu kritik av Skolinspektionen på flera punkter. Foto: SVT

Römosseskolan kritiseras av Skolinspektionen – bön upplevs inte frivillig

Uppdaterad
Publicerad

Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg får nu kritik av Skolinspektionen på flera punkter. Skolan ska bland annat ha separerad undervisning för pojkar och flickor i Idrott och hälsa och det ska inte vara tydligt för eleverna att de religiösa inslagen är frivilliga.

Skolinspektionen har gjort en riktad tillsyn och fattat två beslut om föreläggande för de två enheterna vid den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg. Både enheterna kritiseras för att ha könsuppdelad undervisning, främst i Idrott och hälsa, men även andra ämnen, och även för brister i studiero.

Enheten som riktar sig till de yngre eleverna, F-2, kritiseras även för att det inte är tillräckligt tydligt för eleverna att de religiösa inslagen är frivilliga. Skolinspektionen skriver att samtliga intervjuade elever uppger att de inte uppfattar det som frivilligt att delta vid bönen.

”Måste vara frivilliga”

– Det får finnas sådana inslag men skollagen är tydlig med att de måste vara frivilliga och att det ska vara tydligt för eleverna, säger Johan Kylenfelt, avdelningsjurist vid Skolinspektionen.

Elever har uppgett att man inte kan tvinga någon att vara med på bönen men också tillagt att ”om man inte är med och ber så får man ingen belöning av Allah, man kommer inte till paradiset”.

Vidare kritiseras enheten F-2 för att sakna skolbibliotek.

Vill inte kommentera kritiken

Bakom Römosseskolan står Föreningen Islamiska skolan i Göteborg som nu har till den 22 oktober på sig att vidta åtgärder. Skolinspektionen kommer sedan att göra en uppföljning. Om bristerna kvarstår kan myndigheten fatta beslut om vite.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med skolans rektor som inte vill kommentera Skolinspektionens kritik.

Skolinspektionen har tidigare genomfört tillsyn vid skolan. 2011 kritiserades skolan på en rad punkter, bland annat för brister i arbetet med att skapa en trygg miljö och att förhindra kränkande behandling. 2015 riktades kritik vad gäller trygghet och studiero. Vid uppföljande tillsyner bedömdes bristerna ha åtgärdats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.