Lagen om särskild utlänningskontroll – så funkar den

Uppdaterad
Publicerad

Den man som sitter i ledningen på en muslimsk friskola i Västsverige är frihetsberövad av Säkerhetspolisen enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Tycker du att det låter krångligt? Nedan förklarar vi vad lagen innebär!

Säkerhetspolisen kan enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) ta en person i förvar vid fall då de anser att personen är ett hot mot landets säkerhet. Det kan handla om spioneri eller terrorism. Det gäller endast personer som inte är svenska medborgare. Det behöver inte heller finnas någon brottsmisstanke mot personen.

Säpo vill inte uttala sig om de fem personer som sitter frihetsberövade men kommenterade insatsen i ett pressmeddelande.

– När det gäller terrorism kan det handla om tongivande aktörer som inte ska få en fristad i Sverige och här bidra till radikalisering genom att uppmana och uppmuntra andra till extremism, säger säkerhetspolischefen Klas Friberg i pressmeddelandet.

Vad händer nu?

Personen som tas i förvar enligt LSU placeras i kriminalvårdsanstalt, häkte eller polisarrest. Efter 14 dagar måste beslutet om förvar omprövas. När Migrationsverket har fattat ett beslut om utvisning undersöker Migrationsöverdomstolen om det finns ett verkställighetshinder, det kan betyda att det land som personen utvisas till riskeras personen att avrättas eller är ett land i krig.

Finns det inte något verkställighetshinder har personen som ska utvisas rätt att överklaga Migrationsverkets beslut till regeringen. Beslutar Migrationsöverdomstolen däremot att det finns ett verkställighetshinder får personen stanna kvar i Sverige med ett utvisningsbeslut som inte går att genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.