Mycket olja ligger kvar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att seneringsarbetet efter oljekatastrofen på Tjörn är avslutat, ligger det mycket olja kvar på klipporna i Bohuslän.

Efter mer än ett år ute på de oljeskadade öarna på Tjörns västkust var det äntligen dags. Anders ”Kacka” Karlsson och de 30 andra saneringsarbetarna kunde den 3 november i år packa ihop sina stålborstar, gasolbrännare och skyddskläder och åka in mot land. Men det var med en blandad känsla som de återvände mot Tjörn. Oljan är nämligen kvar, trots att arbetet är avslutat.

När man lyfter på några stenar och borstar bort snön ser man att det ligger mängder av olja kvar.

Oljesaneringen vid Tjörn

– Nu är här ju kallt, men på sommaren, så kommer några grader, så mjukas den upp och så släpper den, säger Anders Karlsson.

Nu på vintern är det tyst och stilla bland öarna på Tjörns västkust, men till sommaren när det blir varmare, kommer oljan tina upp och lossna och lägga sig som ett skimrande täcke på vattenytan, lagom till när sommargästerna anländer. Härön, som är det området som drabbats hårdast, är ett populärt mål för badgäster, och nu har kommunen satt upp skyltar i området som varnar människor att gå iland.

Räddningstjänsten på Tjörn uppskattar att ett område på 5000 kvadratmeter stort inte är sanerat, en sjättedel av det ursprungliga utsläppsområdet. På vissa ställen har man inte gjort någonting, och där ligger oljepölar kvar, fastfrusna i klippskrevor och under stenar. Stenar, som ingen längre vill lyfta på.

Ingen vill ta ansvar

I ett yttrande från Länsstyrelsen 25:e september, skriver Sandra Brantebäck, vattenvårdsdirektör på myndigheten att saneringsinsatsen ”ur ett miljöperspektiv” kan avslutas. Samtidigt skriver hon att det ”kan finnas ytterligare saneringsbehov”, eftersom kor och får betar i området, och att det är ett populärt mål för sommargäster.

– Det kanske inte är rimligt att vända på alla stenar, och plocka bort allt, för då kan saneringen ta väldigt lång tid. Något datum var vi tvungna och sätta, och då tänkte vi att det här var ett lämpligt datum, säger Sandra Brantebäck.

Men yttrandet tog snurr, och med stöd av Länsstyrelsens expertbedömning avslutade MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, saneringsinsatsen och ströp därmed ersättningarna till kommunen. Key Hedström, chefsjurist på MSB, säger att myndigheten i dagsläget inte kommer finansiera någon fortsatt sanering.

– Det är ju fritt fram för den som vill som privat markägare, om man vill snygga upp ytterligare kan ju han eller hon göra det. Men då är det ju inte fråga om ett allmänintresse, utan då är det ju någonting annat.

Många tjörnbor upprörda

Många på Tjörn är frustrerade över hur de statliga myndigheterna hanterat oljekatastrofen, inte minst på Härön, som är den ö som är mest drabbad av oljeutsläppet.

– Det är bedrövligt det som har hänt. Oljesaneringen hittills har de gjort väldigt bra, men tyvärr finns det vissa vikar där de inte ens gjort grovstädningen säger Malin Axman, sommarboende på Härön, och medlem i Häröns intresseförening.

Intresseföreningen har skickat brev till länsstyrelsen där de uppmanar myndigheterna att städa klart. Sandra Brantebäck säger att länsstyreselsen planerar att göra en ytterligare inpektion, men kan inte säga om det leder någon vart.

– Man kan ju alltid ifrågasätta sådana här beslut, och utifrån att vi har fått de här samtalen så kommer vi eventuellt göra en slutbesiktning till våren.

FÖRTYDLIGANDE: Anders Assarsjö, VD för Entropi Sanerings AB har lett arbetet med oljesaneringen på Tjörn. Men han är inte kommunens operativa chef för arbetet, det är Carl-Ian Bissmark, räddningschef i Tjörns kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljesaneringen vid Tjörn

Mer i ämnet