• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Graciela Carlsson, verksamhetschef auroramottagningen Näl, tycker att föräldrarna också måste lyssna på professionen i diskussionen om ett planerat kejsarsnitt.

Verksamhetschef: Föräldrarnas önskan inte alltid bäst

Uppdaterad
Publicerad

På auroramottagningen på Näl i Trollhättan tog man emot 200 kvinnor förra året. Alla led av svår förlossningsrädsla, och en del av dem önskade kejsarsnitt. Petra Hedström från Strömstad valde att åka till Norge eftersom hon ville vara säker på att få ett kejsarsnitt.

– Vi beklagar det Petra har gått igenom, säger Graciela Carlson som är verksamhetschef.

På en auroramottagning specialistbehandlas förlossningsrädda kvinnor som har fått en remiss från sin barnmorska från barnmorskemottagningen (tidigare MVC).

Av de 200 kvinnor som kom till mottagningen på Näl under förra året var det 85 som önskade ett planerat kejsarsnitt.

Totalt var det 50 som förlöstes via ett kejsarsnitt – men om det var akuta eller planerade kan ansvariga vid sjukhuset inte svara på. De vet inte heller om de 50 som fick snitt var kvinnor som från första början önskade ett snitt.

Lyssnar på deras rädsla

Graciela Carlson är verksamhetschef och tycker det är tråkigt att Petra Hedström så snabbt valde att vända sig till sjukhuset i Kalnes för sin förlossning.

– Vi har en väl etablerad mottagning här och har jätteduktiga barnmorskor som har stor vana med att ta hand om kvinnor som är rädda eller som har frågor.

Många kvinnor upplever det som att det krävs för många besök innan ett besked om man får ett kejsarsnitt eller inte. Vad säger du om det?

– Vi jobbar jättemycket med att lyssna på kvinnor och lyssna på deras rädsla och deras funderingar. Vi tar det på största allvar.

– Sedan är det så att vi har vår profession och det är inte alltid så att det är bäst det föräldraparet har tänkt sig. Och då måste vi få förklara vad det handlar om.

Får man träffa en läkare direkt om man är omföderska med erfarenhet av en traumatisk första förlossning?

– Nej, det är inte så våra rutiner ser ut. Man får träffa en barnmorska först, men beroende på omständigheter som man har rett ut innan kan en läkare också närvara.

Så nöjda var kvinnorna på Näl 2018

Enligt statistik från Näl förlöstes totalt 3431 kvinnor under 2018.

Av dem var 197 på auroramottagningen för att få hjälp med sina rädslor som de hade av olika anledningar.

Sjukhuset arbetar kontinuerligt med uppföljning av alla kvinnor som fött barn på sjukhuset – och enligt den egna undersökningen så var 105 av dem nöjda med upplevelsen. 23 tyckte förlossningsupplevelsen var negativ och resten har sjukhuset inte fått kontakt med.

– Vi arbetar jättenoggrant med att prata med kvinnorna och vi vill verkligen veta vad de tycker om förlossningsupplevelsen. Jag tror att det vi kan bli bättre på är att försöka fånga upp kvinnor som inte förmår vara så tydliga med vad de vill, och där remisserna från barnmorskemottagningarna inte är så tydligt formulerade, säger Graciela Carlsson.

Källa: Aurornamottagningen Näl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.