Susanne Blid Roos är verksamhetschef för Närakuten. Foto: SVT

Närakuten ska ge mer vård i Skene

Publicerad

Nu kan patienter röntgas på kvällar och helger vid Skene lasarett. Chefen för den nya Närakuten hoppas att det ska leda till färre resor för patienterna.

– Förhoppningsvis kan vi utreda dem här på plats, säger Susanne Blid Roos, verksamhetschef för Närakuten.

Ovanför entrén hänger ännu den gamla skylten kvar. Jourcentral. Och det är lite så man ska se på den nya Närakuten, enligt chefen för verksamheten. Inte som en akutmottagning, utan som en förstärkt jourcentral.

– Den stora skillnaden är att vi har röntgen på plats på kvällar och helger, vilket vi inte har haft tidigare i Skene. Då har patienterna åkt till Borås, säger Susanne Blid Roos.

Ska avlasta akuten

Närakuten drivs av Närhälsan och har samma lokaler och öppettider som sin föregångare jourcentralen. Verksamheten är öppen vardagar mellan 17 och 22 och mellan 10 och 16 under helgen. Tanken är att Närakuten ska avlasta akutmottagningen i Borås, vara mer tillgänglig än tidigare och göra mer för patienten på plats.

– Det är en stor skillnad att patienterna kommer hit direkt och inte via tidsbokning, säger Susanne Blid Roos.

Närakuten i Skene är ett pilotprojekt som ska drivas under ett år. Kostnaden uppskattas till runt fyra, fem miljoner kronor.

Satsning på Skene

Genom åren har det stormat flera gånger kring sjukhuset i Skene. Det har varit hot om neddragningar och protestlistor. 2010 försvann akutmottagningen. Men så sommaren 2018 slöts ett avtal mellan Marks kommun, Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) och Närhälsan. Samarbetet kallas Markmodellen. Planen är att göra Skene till ett närvårdscentrum.

– Det kommer till att märkas i att man får mer av sin vård på Skene lasarett. Ett exempel är att öppenvård för vuxenpsykatrin kommer att flytta hit, säger Monica Hjelmgren, koordinator för Närvårdcentrum Skene.

Skene lasarett

Skene lasarett stod klart 1963. I lokalerna samsas i dag flera olika förvaltningar såsom SÄS, Närhälsan och Folktandvården. I lokalerna finns i dag bland annat:

  • Vårdcentral
  • Närakut
  • Blodcentral
  • Dialys
  • Vårdavdelning med 24 platser
  • Hemsjukvård
  • Ambulans

Under 2018 gjordes 1454 operationer i Skene (700 ortopedi, 636 kirurgi/urologi och 118 gynekologi).

källa: SÄS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.