En miljon göteborgare beräknas det bli under tisdagskvällen. Foto: SVT

Nu blir Göteborg en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen väntas Göteborgsregionen växa till över en miljon invånare. Enligt Business Region Göteborg så föds eller flyttar hen in nu.

Det är nu det händer. Göteborgsregionen blir en miljon invånare. Det är analytikern Peter Wardas kalkylblad på Business Region Göteborg som visar att regionen under tisdagskvällen blir en miljonregion. 

– Det är klart att det finns en viss osäkerhet i den kalkylen, nyfödda har rätt att påverka sin egen tidtabell, men det sker någon gång de närmaste veckorna, säger Peter Warda i ett pressmeddelande.

Sedan år 2000 har regionen växt med 150.000 invånare – lika många personer som bor i Linköping.

Från liten stad till europeisk storstad

Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, menar att den kraftiga tillväxten kommer att bidra till att Göteborg syns tydligare på den Europeiska kartan.

– Göteborg har gått från att vara en liten storstad till att bli en europeisk storstadsregion vilket medför flera positiva effekter. Det finns ett stort intresse bland företag som vill etablera sig och expandera i regionen, säger Henrik Einarsson.

Utmaningen: attraktiva bostäder

Tre gemensammare anledningar till att regionen växt menar han dels beror på urbaniseringen men även på ett framgångsrikt näringsliv.

– Det har dessutom varit en målmedveten strategi från regionen att bli en storstadsregion.

Med tillväxten kommer även utmaningar. Henrik Einarsson säger att regionen behöver få fram attraktiva bostäder och kontor i takt med det ökade invånarantalet.

Det är även en utmaning för flera växande företag att hitta den kompetens som de efterfrågar vid rekrytering.

Fakta: Göteborgsregionen

Göteborgsregionen består av kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.