Leah är elev på Sandbackaskolan i Kungälv. Liten tjej med glasögon och lila jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Föräldern Eva Nordström Vasquez och dottern Leah berättar om känslorna efter att få vara tillbaka i skolans gamla klassrum. Foto: SVT

Nu får elever flytta tillbaka till Sandbackaskolan i Kungälv – efter månader av protester

Publicerad

Under hösten har de haft sin undervisning i moduler. Nu är eleverna på den anpassade skolan på Sandbackaskolan i Kungälv tillbaka i sina gamla klassrum – efter föräldrarnas protester.

– Det känns som en upprättelse för våra barn och alla barn med funktionshinder, det här ska inte kunna ske igen, säger Eva Nordström Vasquez.

Det är kall onsdagsmorgon som en glad Leah möter SVT utanför sin skola, hon ska äntligen få gå i en klass i skolans huvudbyggnad.

– Det känns bra, det ska bli kul att få träffa mina vänner, säger Leah Nordström Vasquez.

Månader av protester

Bakgrunden är att elever med olika funktionshinder tidigt i höstas flyttades till separata moduler på skolan, ett beslut som togs av en tidigare rektor med tanken att samla den anpassade grundskolan till en plats.

Men när terminen precis börjat infördes det istället ett tillfälligt skyddstopp.

I flera månader sedan dess har föräldrar, däribland Leahs mamma Eva Nordström Vasquez, hållit i demonstrationer och haft möte med kommunpolitiker.

– Det känns jätteskönt för modulerna var inte anpassade för dessa barn och nu är det lättillgängligt, säger Eva Nordström Vasquez.

Anpassat klassrummen

Enligt den vikarierande rektorn Björn Blomberg, som kom in samtidigt som skyddsstoppet infördes, har man nu utfört en risk- och konsekvensanalys, hört föräldrar, personal och även anpassat de nya klassrummen för elever med särskilda behov.

– Med underlaget känner jag mig trygg och det känns underbart att både elever, föräldrar och personal kan gå på jullov och känna sig trygga för det här är en bra skola, säger han.

I klippet ovan kan du höra föräldern Eva berätta om glädjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.