Estoniarättegången tas om – två åtalade för brott mot gravfriden

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleds huvudförhandlingen mot de två personer som år 2019 filmade vraket av M/S Estonia på Östersjöns botten. De friades förra året eftersom tingsrätten ansåg att svensk lagstiftning inte gällde i det här fallet. Men hovrätten tyckte annorlunda och gav tingsrätten bakläxa.

– För att vara ett jobb har det tagit upp väldigt mycket tid, säger Linus Andersson, undervattensfotograf och en av de åtalade.

De två dokumentärfilmsskaparna, journalisten Henrik Evertsson och undervattensfotograf Linus Andersson som via en robot filmade skrovet, känner sig lugna och fasthåller att de inte begått något brott.

Det är tredje gången som ärendet tas upp igen och en av de åtalade, Linus Andersson från Torslanda är trött på det hela.

– Jag känner mig lite oengagerad i det här, det har gått lång tid och för mig var det här bara ett uppdrag, av många. Det är tråkigt att behöva gå igenom det en gång till, säger han till SVT Nyheter Väst.

Oense om detaljer i lagen

Det är första gången som den 26 år gamla ”lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia” prövas rättsligt. Därför menar Linus, är man oense om huruvida lagen gäller eller inte.

– Vi är i sak överens om vad som har hänt, det är detaljer i lagen vi inte är överens om, om vilka lagar som gäller, säger Linus Andersson.

Med tysk båt

I början av förra året friades de två åtalade av Göteborgs tingsrätt. Domstolen ansåg att lagen om gravfrid inte gällde i detta fall, eftersom filmteamet använde en tysk båt som utgick från Tyskland – som inte undertecknat den så kallade Estonialagen.

Men åklagaren överklagade, och i vintras kom ett besked från hovrätten: Tingsrätten hade resonerat fel, och måste göra om rättegången.

Bland annat behöver tingsrätten pröva de åtalades resonemang om att dykningarna var nödvändiga för informationsfriheten, och även vilket straff som ska utdömas om de åtalade anses skyldiga.

Den nya rättegången hålls i Göteborgs tingsrätt på måndagen.

Starta klippet för att se Linus Andersson berätta mer om rättsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.