• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sara överlevde Estoniakatastrofen – nu tas fallet upp i rätten igen: ”Känns märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den septemberkväll när Estonia lämnar Tallin och styr mot Stockholm är Sara Hedrenius ombord. En resa som för alltid förändrat hennes liv. Nu ska rättegången mot de två personer som filmade vraket av Estonia i en dokumentärfilm tas om.

– Det känns märkligt, säger Sara Hedrenius, som överlevde Estoniakatastrofen.

Valldabon Sara Hedrenius harföljt rättegångarna på håll, som berör dokumentären där hon självblir intervjuad, och där två som medverkade i produktionen nu ståråtalade för brott efter att de skickade ner en robot för att filmavraket där gravfrid råder.

”Arbetet var rätt”

Hon är själv en av 137 som överlevde förlisningenav fartyget Estonia år 1994, där över 800 personer omkom.

– Att man filmar utanför, som leder tillväsentliga fynd, det kan jag inte förstå kan leda till såntallvarligt brott. Det är min privata åsikt. Rättegången berör juinte mig, utan dem, men jag tycker att deras arbete var rätt, säger hon och fortsätter.

– Det har ju lett till lagändring, som innebär att statliga utredningar har möjlighet att göra undersökningar på utsidan av skrovet.

Egen research

Honhar gått igenom utredningarna om katastrofen, som research till en bok om Estonias förlisning, som honnu skrivit klart, och är själv positiv till att skrovet filmats och att det då upptäcktes hål på skrovets styrbordsida, som man tidigare inte känt till.

 – Jag är ganska chockad faktiskt, jag förstår inte hur detkan få gå till så här i Sverige. Det finns omfattande underlag på att den härkatastrofen inte är utredd korrekt, varför kan vi inte göra om ochgöra rätt?

Lyssna på en längre intervju med överlevaren Sara Hedrenius i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.