Nu krävs rederiet på mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter det stora oljeutsläppet på Västkusten i september förra året kräver nu svenska staten ersättning på över 50 miljoner kronor från det grekiska rederiet.

När det maltesiskflaggade fartyget Golden Trader kolliderat med fiskefartyget Vidar utanför Jyllands kust den 10 september förra året, revs ett stort hål upp i bunkertanken på Golden Trader och en stor mängd bunkerolja pumpades ut. Oljan spolades sedan mot Sverige och Tjörn,. Sex dagar senare påbörjade man på Tjörn en räddningsinsats till havs, följt av en saneringsinsats till land. Räddningsinsatsen pågick i en månad och enbart insatsen till havs kostade staten närmare 55 miljoner kronor.

Nu kräver Kustbevakningen ersättning för hela räddningsinsatsen från det grekiska rederiet Goldenport Management, som Golden Trader var flaggad hos. För tre veckor sedan skickade myndigheten ett första kravbrev till försäkringsbolaget West of England, som företräder rederiet. Rederiet har fram till den 5:e Januari 2013 på sig att betala pengarna, efter det kommer ränta läggas på summan.

Oljesaneringen vid Tjörn

Starka bevis

Tillsammans med kravbrevet skickade man också oljeprover från fartyget och från Tjörn, samt prognoser över havsströmmarna från SMHI, som båda talat väldigt starkt för att oljan kommer från Golden Trader. Internationella utsläppsprinciper, och svensk lag är väldigt tydliga med att fartygsägaren är fullt ut skadeståndsskyldig vid oljeutsläpp, oberoende om kollisionen var deras fel eller inte.

Nina Andersson, handläggare på Kustbevakningen säger att oljan med ”extremt stor sannolikhet” kommer från Golden Trader.

– De kommer säkert ha synpunkter på vissa delar i ersättningskravet och vilja se mer underlag.  Men vi utgår naturligtvis från att även försäkringsbolaget vill följa lagen och den internationella principen om att förorenaren ska betala.

Fakta

Myndigheternas ersättningskrav

Kustbevakningen: 31,3 miljoner

MSB: 20,7 miljoner

Försvarsmakten: 2,8 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljesaneringen vid Tjörn

Mer i ämnet