Ny app på Sahlgrenska ska göra strokevården mer jämlik i regionen

Publicerad

En ny app ska med hjälp av artificiell intelligens korta vårdtiden vid akut stroke. Med hjälp av appen kan regionens sjukhus lättare ställa korrekt diagnos – och patienter kan snabbare transporteras till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det är väldigt viktigt så att vi kan uppnå en jämlik vård. Oavsett var du får en stroke i hela regionen så får du samma handledning, säger Alexandros Rentzos, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hör läkaren berätta mer om appen i klippet.

När en patient med misstänkt akut stroke anländer till något av regionens sjukhus genomförs röntgenundersökningar för att identifiera stopp i kärlen och för att se om det finns någon räddningsbar hjärnvävnad.

Därefter fattas beslut om patienten ska skickas till Sahlgrenska universitetssjukhuset för en trombektomi.

”Tiden kortas väldigt väldigt mycket”

Vid akut stroke är varje minut avgörande för patienten. Med hjälp av artificiell intelligens (AI) kan den nya appen fatta beslut om en trombektomi snabbare då appen analyserar och tolkar datan parallellt under tiden patienten undersöks. Tidigare hade det kunnat ta upp till en timme utan rätt kompetens på plats.

– Tiden kortas väldigt väldigt mycket. Inom tio minuter har vi en rapport och alla bilderna i vår app på mobilen och då kan patienten transporteras direkt till Sahlgrenska.

Varför just en app och inte en dator?

– Bilderna och rapporten finns i en server i regionen som kan skickas till appen och som vi kan få på våra mobiler, när vi är ute på stan eller hemma och är i beredskap, då kan vi snabbt hjälpa kollegor i regionen med beslutsfattningen, säger han.

Stroke och trombektomi

  • En blodpropp eller en blödning i hjärnan. Leder till syrebrist i hjärnan och hjärnskador kan uppstå väldigt snabbt. Omkring 2 miljoner hjärnceller beräknas dö varje minut vid en stroke. Var 17:e minut drabbas någon av stroke i Sverige.  
  • Två behandlingar vid akut stroke: Propplösande behandling – trombolys, och trombektomi. Vid en trombektomi går man in med en kateter i ljumsken och drar ut blodproppar ur hjärnan med hjälp av olika verktyg.  
  • Trombektomier har gjorts sedan 1990-talet, men behandlingens effektivitet slogs fast först 2015 i olika forskningsrapporter. Då såg man att trombektomier som tillägg till trombolys ger dubbelt så bra resultat. Fler personer slipper särskilda boenden och behovet av hemtjänst minskar. Samhällsbesparingen är på 400 000 kronor per trombektomi.  
  • Sedan 2015 har Sahlgrenska i snitt minskat tiden från det att ambulansen lämnat den som drabbats av stroke på sjukhuset till dess att proppen är borta från fyra timmar till en timme.  
  • Varje timmes väntan innan trombektomi halverar effekten av behandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.