28 personer insjuknade i mässling vintern 2017-2018. 16 av dem var redan vaccinerade mot mässling. Många av dem arbetade på sjukhuset. Men den typ av mässling som drabbar en tidigare vaccinerad person kallas genombrottsmässling och är något helt annorlunda än förstagångsmässling.
– Immunförsvaret kommer snabbt igång och trycker ner infektionen. De patienterna fick inte lika mycket hosta som man brukar ha och blev snabbare friska, säger Lars-Magnus Andersson.
Har bara spridits till närstående
Inte i ett enda fall har forskarna kunnat se att genombrottsmässlingen spreds vidare. Globalt sett finns endast ett fåtal sådana fall – och då har det handlat om smittspridning till personer som under lång tid haft tät kontakt med den smittade.
Med hjälp av en metod som läkarna använde sig av under utbrottet på Sahlgrenska går det att enkelt se vem som har vilken typ av mässling.Därför borde arbetet kring ett utbrott kunna bli betydligt lättare, menar Lars-Magnus Andersson.
– Vi kontaktade tusentals personer och gav hundratals doser med vaccin. Om vi vet att det är en person som har genombrottsmässling kan vi avgränsa den grupp vi kontrollerar. Det kanske räcker med de som bor ihop med personen.
Rådet: stanna hemma
Dagens riktlinjer säger att genombrottsmässling ska hanteras på samma vis som förstagångsmässling, något som Lars-Magnus Andersson nu hoppas ska ändras.
Däremot har forskarna inga nya förslag på hur sjukhuspersonal som redan är vaccinerad ska skyddas från att smittas. Att det händer ibland går förmodligen inte att undvika.
Hur bör den som får genombrottsmässling hantera sjukdomen?
– Det troliga är att man får rådet att man ska vara hemma tills man är feberfri ändå, men det är bland annat detta vi vill att de som skriver nationella rekommendationer ska ta ställning till, säger Lars-Magnus Andersson.