Axel Darvik, liberalerna, Karlatornet, Jonas Attenius, socialdemokraterna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Axel Darvik (L) och kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) har helt olika bild om Karlastadsaffären. Foto: Adam Ihse/SVT

Ny granskning av Göteborgs miljardköp: Bristande politisk förankring i Karlastadsaffären

Uppdaterad
Publicerad

Innan Göteborgs stad gjorde miljardaffären gällande fastigheter i Karlastaden borde politikerna i kommunfullmäktige fått säga sitt – och delar av affären kan ses som ett lån till säljarna. Det bedömer advokatbyrån Cirio i en ny extern granskning. Nu anmäler också Moderaterna affären till Konkurrensverket.

Det handlar om miljardaffären mellan det kommunala bolaget AB Framtiden och byggföretagen Serneke och Balder gällande Karlastaden på Hisingen i Göteborg.

Affären innebar att kommunen köpte byggrätter för runt en miljard kronor. Efter kritik mot affären beslutade kommunfullmäktige i våras om att det skulle göras en extern granskning av affären.

Nu är advokatbyrån Cirio klar med granskningen. Och en sak sticker ut i affären menar man: en så kallad ”återköpsoption”. Den innebär att säljarna i framtiden kan köpa tillbaka delar av det som kommunen nu köpt.

Liknas vid ett lån

Enligt Cirio kan upplägget med återköpsoptionen liknas vid ett lån till säljarna och i utredningen kommer det fram att Framtiden-bolagen aldrig tidigare genomfört en affär med en liknande förmån till säljare.

Granskningen säger inte att affären är dålig i sig. Men utredarna bedömer att de kommunala bolagen borde ha vänt sig till politikerna i kommunfullmäktige innan något avtal skrevs på.

I AB Framtidens styrelse vid beslutet samtliga partier från höger till vänster, utom Centerpartiet, och beslutet ska ha fattats i enighet.

”Bristfälligt” underlag

Enligt utredningen har politikerna i de kommunala bolagen haft stor tillit till tjänstepersonerna och man skriver att det kan ifrågasättas om styrelsen har fått ett tillräckligt underlag för att kunna ta ställning till affären och till om fullmäktige borde tillfrågats.

”Underlaget till styrelserna har därmed varit bristfälligt”, skriver utredarna i granskningen.

Moderaterna i Göteborg anmäler nu också affären till Konkurrensverket.

– Det är viktigt att vi går till botten med detta, det handlar om förtroendet för Göteborg. Du måste kunna lita på kommunen och att vi har transparenta processer, säger Axel Josefsson (M), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.