Det var i slutet av januari som Länsstyrelsen i Västra Götaland bekräftade att ett nytt vargrevir bildats på gränsen mellan Västra Götalands och Jönköpings län. Nu har säsongens stora varginventering avslutats och man kan konstatera att det finns nio individer av varg som revirmarkerat i Västra Götaland. Det här var Ulricehamns Tidning först med att berätta.
Det är en högre siffra än det varit de senaste åren. Men Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Västra Götaland, menar att resultatet var väntat. Tack vare den snörika vintern har det gått lättare att spåra vargarna.
– Vädret har varit med oss det här året, och vi har lyckats med inventeringen. Vi har en otroligt god kunskap om de här vargarna, och jag hade hoppats att vi skulle hitta just de här individerna, säger Nelly Grönberg.
Inget revir i Göteborg
Utöver de två nytillkomna individerna i Ulricehamns-trakten består vargarna i Västra Götaland av en ensam hane i Bohuslän och sex vargar i norra delarna av Dalsland. Men det finns fler vargar som springer runt i länet. Ingen av vargarna har revirmarkerat närmre Göteborg.
– De vargar som ibland kan ses kring Göteborg är förbipasserande, det finns ingen som revirmarkerat där, säger Nelly Grönberg.
I mitten av maj kommer Länsstyrelsen ut med sin rapport från rovdjursinventeringen 2020/2021.
Vad innebär de här nya siffrorna för ert fortsatta arbete?
– Vi kommer att följa de här individerna och se vad som händer under sommaren. Det här kan innebära en föryngring av vargstammen, säger Nelly Grönberg.
Den skandinaviska vargstammen
Hela den skandinaviska vargstammen härstammar från endast fem invandrande vargar från den finsk-ryska populationen. Sverige delar vargpopulation med Norge, men den största delen av populationen återfinns i Sverige. Den finns framför allt i Mellansverige med tätast koncentration i Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län.