SVT:s reporter står på Järntorget med en mikrofon i ena handen och ett papper i andra. I bakgrunden syns människor och fordon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad behöver egentligen förändras i Göteborgs stad för att utsläppen ska kunna minska med 70 procent på sju år? SVT:s reporter förklarar hur åtgärderna kan komma att se ut. Foto: SVT

Ny klimatrapport: Det måste Göteborg göra för att nå målen

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har som mål att minska utsläppen med 70 procent till år 2030. Men för att nå dit krävs många åtgärder enligt stadens klimatråd, som under tisdagen kom med en ny rapport.

Göteborgs stad har ett mål om att nå ett klimatavtryck nära noll till år 2030. Det innebär att utsläppen behöver minska med 70 procent på sex år. För att nå dit tillsatte staden ett klimatråd under förra året, vars uppgift är att analysera och ta fram förslag på åtgärder för en minskad klimatpåverkan.

Krävs stora kliv framåt

Under tisdagen publicerades den första årliga rapporten där klimatrådets experter menar att en robust klimatstrategi är nödvändig för att nå målet inom tidsramen. Målet om ett klimatavtryck nära noll innebär en årlig minskning med 10,3 procent – ett stort kliv från tidigare år när minskningen legat på bara ett par procent.

Tre huvudsakliga områden

Fredrik Hedenus, ordförande i klimatrådet, berättar att de viktigaste åtgärderna ligger hos stadens raffinaderier, avfallsförbränningen i Sävenäs samt hos transportsektorn. Dessa tre tillsammans utgör runt 80 procent av stadens utsläpp.

Hör vad staden måste göra för att möta målen i klippet.

Göteborgs stads klimatråd

Miljö- och klimatnämnden fick i uppdrag av kommunfullmäktige under hösten 2021 att tillsätta ett klimatråd. Rådet består av sju ledamöter som alla är verksamma forskare inom de tre hållbarhetsdimensionerna social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Deras uppdrag är att med sin oberoende expertis ta fram och föreslå genomförbara och specifika åtgärder för en minskad klimatpåverkan. Dessa förslag presenteras sedan i en årlig och årets är den första som släppts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.