Lerjordarna i Västra Götaland gör marken instabil. Om vattenmängden ökar i lerjorden blir de ännu mer instabila. Därför är det problematiskt när det kommer ökade mängder nederbörd.
Skredbenägenheten i länet är högst i landet, och det syns också i räddningstjänstens statistik.
I Västra Götaland är det området runt Göta älvdalen som är mest problematiskt. Och av kommunerna där så är Lilla Edets kommun en av de värst utsatta, både när det gäller inträffade skred och risken för nya.
I klippet ovan kan du se hur strandlinjen förändrats och Karin Odén visar hur det ser ut där det rasat ner lera i Göta älv.
Hur har klimatet förändrats i Götaland?
Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020.
Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.
Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.
Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större.
Källa: SMHI