Lera är ett oförutsägbart material att bygga på. Och mycket vatten, såväl som lite vatten, gör problemen värre. Båda scenariorna ökar risken för sättningar. Och med klimatförändringarna väntar både kraftigare skyfall, och längre torrperioder.
Kommunen genomförde geotekniska undersökningar före bygget av Konghälla center och var medvetna om de kommande sättningarna, men marken har sjunkit lite mer än de trodde.
– Ja, här har det kanske sjunkit lite mer än vad vi har trott att det ska göra nu alldeles i början, säger Amela Keserović.
Måste vidta åtgärder
Vad tänker du om det?
– Jag tänker att vi får vänta och se hur det kommer att fortsätta, ofta brukar det sjunka mer i början och sen brukar det avta. Under tiden får vi vidta åtgärder för att försöka få en bättre nivå mellan gatan och husen.
Det är ingen fara för att husen ska bli instabila av sättningarna, eftersom de är pålade.
Det är ganska dyrt att åtgärda sättningar?
– Ja, allting kostar ju att åtgärda, men det brukar ju vara så när man ska bygga på lera.
Ny stadsdel på gång
Trots svårigheterna med att bygga på lera och klimatförändringarna så planeras en helt ny stadsdel cirka 500 meter från Kongahälla center, nere vid älven där den gamla kexfabriken ligger. Projektet kallas för Kexstaden.
Hur har klimatet förändrats i Götaland?
Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020.
Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.
Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.
Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större.
Källa: SMHI