11 105 barn blev fall för socialtjänsten i Göteborg förra året. Foto: Hasse Holmberg/TT

Ny rapport: Oro kring vart tolfte barn i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Runt vart tolfte barn i Göteborg blev föremål för socialtjänsten förra året. Det visar en ny rapport från Göteborgsregionens Kommunalförbund som presenteras inom kort.

För andra året i rad gör det västsvenska kommunalförbundet Göteborgsregionen, GR, en analys över antalet orosanmälningar i flera kommuner. En färsk sammanställning och analys av så kallade aktualiseringar i staden, det vill säga både orosanmälningar och ansökningar från föräldrar som vill ha stöd av socialtjänsten, visar att 8,4 procent av alla barn i Göteborg blev föremål för en aktualisering förra året. Det handlar om barn och unga mellan 0-20 år och motsvarar cirka 11 105 barn.

Betydande andel

SVT Nyheter Väst har fått ta del av delar av innehållet i rapporten i förväg. Där står bland annat:

”Det är fortfarande en betydande andel av alla barn och unga i Göteborg som blir föremål för aktualisering under ett år... Det finns också många barn och unga som blir föremål för flera orosanmälningar under ett år, och anmälningarna kommer från flera olika aktörer, vilket visar på att det finns en stor oro runt dessa barn och unga.”.

Stora skillnader mellan stadsdelarna

Tidiga insatser är viktiga menar Jeanette Olsson som är forskare, och som skrivit rapporten, på uppdrag av Göteborgsregionen.

En annan sak som lyfts fram i rapporten är att det finns stora skillnader mellan stadsdelarna för när utsatta barn och unga blir föremål för aktualiseringar. Här framhålls att det viktigt att arbeta fram strukturerade arbetssätt som är förebyggande.

Enligt statistik från staden och från regionen leder cirka en tredjedel av alla anmälningar till utredning av socialtjänsten.

Allt fler orosanmälningar görs från förskolor i Göteborg, enligt förskolerektorer. Hör mer om varför i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.