Angered satsar nu alltmer på lågstadiebarn som kan rekryteras av kriminella i stadsdelen. Foto: SVT

Så ska lågstadiebarn skyddas från att rekryteras av gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella gäng rekryterar allt yngre personer. Det har SVT Nyheter Väst nyligen rapporterat om. Nu utökar SDN Angered en satsning på att fånga upp barn som redan i låg- och mellanstadiet riskerar att dras in i kriminalitet.

– Då har vi en möjlighet att jobba med förändring, säger Camilla Hesselroth.

Sedan ett halvår har stadsdelen Angered haft en särskild satsning i Hammarkullen, där skola, fritidspersonal och socialtjänst har samarbetat kring ett tiotal barn i låg- och mellanstadiet. Målet är att förebygga att de dras in i kriminalitet. Bakgrunden är varningssignaler från vuxna som arbetar med barnen.

– Vi vill satsa på de unga barnen som är i riskzon, för att komma in tidigt där det finns möjlighet att påverka deras beteende och attityder, säger Camilla Hesselroth, områdeschef för barn och unga i Angered.

Funnits ”stök och problem” kring små barn i stadsdelen

I Hammarkullen har det varit oroligt kring en del barn när de vistats på biblioteket och i idrottshallen i området. Socialtjänsten uppger att de redan sett resultat. Därför utökas nu satsningen till andra delar i Angered.

– Stöket har minskat på biblioteket och även oron runt dem här barnen har minskat, säger Camilla Hesselroth.

Hela familjen i fokus

Projektets metod är att ha hela familjen i fokus och att göra tidiga insatser, bland att genom att ha särskilda skolsocionomer placerade på skolorna. Dessutom har personal på skolor och förskolor utbildats på senare år i vad man ska vara uppmärksam på. Ett tätt samarbete med polisen har också lett till fler orosanmälningar.

– Mår barn och unga inte bra så visar det sig på olika sätt. Och uppmärksammas det av omgivningen så blir vi inkopplade och då kan vi försöka stötta och hjälpa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.