Sveriges första rörliga magnetkamera kan användas direkt i operationssalen. Foto: TT

Ny rörlig magnetkamera börjar användas på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar Sahlgrenska Universitetssjukhuset att använda Sveriges första magnetkamera i operationsmiljö. Med hjälp av denna ska kirurgerna kunna se resultat direkt och på så sätt kunna fortsätta operera i de fall det finns anledning.

Bygget av bild- och interventionscentrum på SU började för fem år sedan med en totalkostnad på 2 miljarder. 

Den nya rörliga magnetkameran kommer ge kirurgerna möjlighet att se resultaten efter en operation direkt och eventuellt komplettera med ytterligare operation. Hur ofta det kommer ske går inte att sia om, men Daniel Nilsson som är överläkare neurokirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) är optimistisk.

– Erfarenheten från andra ställen och det vi tror, är att vi kommer fortsätta vid minst hälften av fallen, alltså gå tillbaka och ta bort lite mer tumör, säger han.

Magneten kan dra till sig föremål

Den nya tekniken kommer att användas i så kallade hybridsalar, som symboliserar det nya sättet att tänka på SU. Där kan man kombinera kända behandlingsmetoder, som operation och magnetkamera, på samma plats vid ett tillfälle.

En särskild sjuksköterska kommer ha till uppgift att ansvara för säkerheten och kontrollera att alla metallföremål kommer utanför en viss gräns när magnetkameran rullas in. För magnetkameran är inte helt ofarlig.

– En sådan här magnet kan attrahera föremål, som till exempel en sax, och då kan föremål flyga i hastigheter på 60-70 km i timmen. Då blir det förstås en oerhört farlig projektil. Så därför är säkerheten extremt viktig och man ser till så att alla metallföremål flyttas tillräcklig långt bort från magnetkameran, säger Daniel Nilsson.

Hoppas få bort fler tumörer

Patienten är den stora vinnaren, som kanske bara behöver vara med om en längre operation istället för två enskilda med en magnetkameraundersökning emellan operationerna.

– Vi hoppas ju att det ska betala sig i bättre resultat, att vi får bort fler tumörer, en ökad säkerhet, och en minskad risk för skador på omgivande vävnad, säger Daniel Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.