Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar forskaren Maria Bygdell om vad studien som gjorts på över en halv miljon svenskar kommit fram till. Foto: SVT

Ny studie från Göteborgs universitet visar vaccinets effekt på långtidscovid

Uppdaterad
Publicerad

Postcovid med symptom som trötthet, apati och sjukdomskänsla har blivit välkänt de senaste åren. Nu visar en ny studie att risken för att drabbas kan minska – med vaccin.

– Jag hoppas att det innebär att människor som inte har vaccinerat sig funderar ett varv till, säger Maria Bygdell som arbetat med studien.

Undersökningen är gjord på nästan 600 000 svenskar i Stockholm och Västra Götaland under 2021-2022. Av drygt hälften, 51 procent, som vaccinerat sig, fick 0,4 procent procent postcovid-problem som till exempel trötthet, apati eller problem med minnet. I gruppen ovaccinerade, som var 49 procent, blev motsvarande siffra 1,4 procent. Det var alltså tre gånger större risk att få postcovid-symptom om man inte hade vaccinerat sig.

Skyddet ökade med fler vaccindoser

Kopplingen mellan vaccination och postcovid visade sig också vara dosberoende. Med en dos i kroppen före insjuknandet i covid-19 var risken för postcovid 21 procent lägre än för ovaccinerade. Vid två doser var riskreduktionen 59 procent och vid tre doser 73 procent.

Coronapandemin

Är det så stor skillnad med bara en procentenhet mellan vaccinerade och ovaccinerade som får postcovid?

– Ja, vi är ju 10 miljoner människor här i Sverige, säger Maria Bygdell, forskare på invärtes medicin, Göteborg Universitet.

Visar lägre risk för postcovid hos vaccinerade

Personer som vaccinerat sig mot covid-19 löper alltså enligt studien lägre risk för postcovid efter en covidinfektion.

Studien som publiceras i tidskriften BMJ omfattar alla registrerade fall av vuxna som fick covid-19 för första gången under perioden 27 december 2020 till 9 februari 2022 i de två största regionerna i Sverige, Stockholm och Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet